Bubuiala Facebook și Instagram – legătura cu războiul

Postat de pe 6 martie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a analizat panica și isteria care s-a iscat ieri după ce aplicațiile deținute de Meta, mai exact Facebookul și Instagramul, s-au blocat complet timp de aproximativ o oră, dezvăluind legătura dintre această problemă tehnică bruscă și războiul din Orientul Mijlociu.

Oamenii s-au speriat atât de tare ieri, când Facebookul și Instagramul s-au oprit, încât au „migrat” masiv pe platforme precum Twitter și Telegram, cărora le-a crescut instant traficul. În mod cert, această problemă a Facebook și Instagram reprezintă o lovitură financiară mare pentru Mark Zuckerberg, fondatorul și deținătorul acestor platforme.

sursă: Facebook

Dincolo de valul de glume care a apărut pe Internet în urma acestui incident și dincolo de pierderile lui Zuckerberg, Iosefina Pascal a corelat blocajul rețelelor sociale cu tensiunile din Marea Roșie. Ieri a avut loc un atac, pe care l-au tot anunțat yemeniții Houthi, asupra cablurilor submarine din regiune, care susțin, practic, infrastructura digitală și conectivitatea prin Internet pentru diferite platforme și site-uri. Cablurile au fost afectate doar parțial, dar suficient cât să se oprească platformele vizate, până când conexiunea a fost mutată pe alte cabluri. Yemeniții și-au justificat atacurile din ultima perioadă prin faptul că susțin cetățenii din Gaza, care suferă un adevărat genocid provocat de israelieni.

Este îngrijorător și faptul că aceste cabluri, deci conectivitatea noastră în mediul online, sunt deținute de chinezi. Aceste sisteme de cabluri sunt create și instalate de Hong Kong Communications și deservesc mai multe companii, inclusiv americane și europene. Având în vedere că Twitter și Telegram nu au fost afectate, se poate deduce faptul că rețeaua lor care permite conexiunea la Internet nu este găzduită de chinezi. S-a vorbit în ultimii ani despre un posibil blackout și s-au desfășurat chiar și simulări. Odată cu acest eveniment, ne dăm seama de vulnerabilitatea rețelei de Internet, care ieri a picat în proporție de 20% din cauza unor rachete rudimentare ale rebelilor Houthi.

Senatorul care spune că luăm gaze de la ruși

În ciuda propagandei, un senator român spune că „de facto” Europa importă gaze tot de la ruși, pentru că altfel am rămâne în blackout. ​Deși la nivel declarativ Uniunea Europeană și-a redus dependența de gazele rusești, de fapt tot de acolo provin gazele din import, doar că pe rute ocolitoare, spune senatorul Lorant Antal. Fără aceste gaze, există riscul unui black-out, adică o pană generală de curent. Oficialul a făcut această declarație în cadrul unei dezbateri organizate de două ONG-uri de mediu, care susțin că proiectul de gaze Neptun Deep va avea un impact negativ asupra mediului.

„Azi nu mai aducem petrol și gaze din Rusia de iure, însă, de facto, toată Uniunea Europeană importă gaze tot din Rusia, prin Turkstream (via Turcia, apoi prin Bulgaria sau Grecia), iar produsele petroliere le aducem din India, care le cumpără tot din Rusia”, a arătat senatorul Antal. El a demonstrat că s-a ajuns la acest compromis întrucât ar putea fi pusă în pericol siguranța energetică a țărilor europene, dacă s-ar renunța la aceste resurse. „În 2010, ANRE-ul austriac a realizat un studiu care a arătat că, dacă nu am avea capacitatea de bază de producere a energiei electrice (resurse nefluctuante, cum sunt cele fosile), în 74 de ore am intra în black-out, ar ieși anarhie”, a continuat Antal. O analiză realizată de Politico în noiembrie 2023 arată că, cel mai probabil, gazele importate din Turcia în țări precum România, Bulgaria și Ungaria sunt de fapt tot rusești.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background