Bogdan Comaroni, despre cele 3 mari avantaje presupuse de votul obligatoriu
Postat de Gold FM Radio pe 10 mai 2024
Autor: Oana-Medeea Groza
Conform unui sondaj INSCOP, peste 60% dintre români ar fi de acord cu introducerea obligativității votului. În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a vorbit despre avantajele și dezavantajele introducerii unei astfel de măsuri, dar și despre tipologiile de alegători și strategiile din campaniile locale.
Cel puțin la nivel local, s-a ajuns la un acord tacit ca primarii și președinții de consilii județene să le ofere un trai cât de bun posibil cetățenilor care îi votează, pentru ca aceștia să închidă ochii la posibilele ilegalități pe care ei le vor săvârși din postura de edili. S-a constatat, într-un studiu publicat și în Ziua News în urmă cu mai mulți ani, că, acolo unde corupția este lăsată să acapareze orașele sau localitățile, pe principiul unei înțelegeri tacite, comunitățile ajung să înflorească mult mai mult decât în orașele unde corupția este eradicată aproape complet. Același studiu arată că, acolo unde au existat favoritisme, liderul implicat avea mult mai mult interes să contribuie la bunăstarea comunității pentru a-și „ispăși păcatele”, pentru a abate atenția de la ilegalitățile sale, dar și pentru a obține compasiunea sau simpatia poporului (pe principiul „a furat, dar a și făcut”).
În contextul alegerilor, contează foarte mult și reacția populară. Cetățenii se împart în mai multe tabere. Unii nu vor să mai meargă la vot pentru că simt că votul lor ar fi inutil și că oricum vor ieși câștigători aceiași corupți sau apropiați de-ai lor care vor duce țara în colaps. Altfel spus, această pătură a societății pare că și-a pierdut speranța și încrederea în candidați și în puterea lor de schimbare. O altă categorie de votanți este reprezentată de cei care sunt total dezinteresați, mulțumindu-se cu puțin și bazându-se în mare parte pe copiii sau nepoții lor plecați în afară, care le asigură un trai cât de cât acceptabil. O altă categorie încearcă să obțină mici foloase de pe urma votului, acționându-se în această situație prin intermediul faimoaselor „pomeni electorale”. În peste 60-70% dintre localitățile mici, voturile cetățenilor sunt cumpărate cu bani, depășindu-se etapa sacoșelor cu făină, ulei și pui congelați.
AUR, cel mai puternic partid suveranist din România, ar trebui să militeze pentru introducerea votului obligatoriu, dar și pentru organizarea a două tururi ale alegerilor locale, pentru că aceste măsuri l-ar avantaja. Marele avantaj al votului obligatoriu este că devine mult mai grea cumpărarea voturilor de la cetățeni. Mai mult decât atât, cu cât prezența la vot e mai mare, cu atât furtul la urne e mai mic. Un al treilea avantaj ar fi capacitarea cetățenilor care, dacă erau complet dezinteresați și indiferenți înainte, acum ar trebui să se depună un minim de efort să-și pună ștampila în dreptul unui candidat, în mod ideal în urma unei cercetări în prealabil.
Lipsa reacției publice nu face decât să alimenteze și mai mult problemele țării, pentru că românii nu înțeleg cât de important este, de fapt, votul lor și cât de mult ar conta dacă mai mulți oameni ar merge în secțiile de votare.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.