Banii care expiră – țara în care rămâi fără bani dacă nu îi folosești

Postat de pe 27 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat o măsură financiară șocantă impusă în China. Nici Europa nu e prea departe de a adopta astfel de măsuri.  

Conducătorii din Partidul Comunist Chinez s-au gândit să creeze monede digitale virtuale (CBCD), trend ce prinde avânt și în alte state asiatice, dar și în Europa. Este firesc și normal ca oamenii să poată alege cum vor să plătească, fie cu bani gheață, cu un card, prin transferuri sau alte metode. Dar odată ce vii și impui ca lumea să accepte o anumită metodă în detrimentul alteia deja devine o problemă.

În China a apărut yenul digital, adică moneda lor digitală emisă de stat. Acesta este un parcurs pe care se pare că-l vedem în tot mai multe state la nivel global. Cu toții își doresc o tranziție către digitalizarea banilor.

În plus față de trendul global, China a venit cu o tușă proprie: au creat și yenul digital care expiră. Asta ar însemna că oamenii își primesc salariile, pensiile sau ajutoarele de la stat pe un card, într-un cont virtual, iar dacă nu îi folosesc la timp, riscă să îi piardă definitiv. Cu alte cuvinte, statul dictează ce să facă un cetățean cu propriul salariu muncit din greu. Mai grav este că astfel de măsuri vor fi implementate și în Europa cât de curând.

Schimbi bani pe tichete cu termen de valabilitate

Într-un hipermarket din țară se pare că ai posibilitatea de a schimba monedele în tichete. Tichetele pot fi folosite la casă, însumând exact valoarea monedelor introduse în tonomatul de schimb. Schepsisul este că, similar cu situația din China, tichetele primite au o valabilitate de 2 luni. Singura diferență ar fi modul de operare, întrucât în China cetățenii sunt forțați să adopte moneda digitală cu termen de valabilitate, în timp ce în România, la acel hipermarket, totul e voluntar (momentan…).

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background