Autoritățile europene cer interzicerea recunoașterii faciale în locurile publice

Postat de pe 24 iunie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

Autoritățile europene au cerut oficial interzicerea utilizării inteligenței artificiale și a altor tehnologii de recunoaștere facială în locurile publice.

Instituțiile care au lansat această solicitare sunt Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor și Consiliul European Pentru Protecția Datelor. Prima instituție are responsabilitatea de a se asigura că instituțiile Uniunii Europene respectă regulile în domeniu. Consiliul European Pentru Protecția Datelor este rețeaua de autorități naționale de reglementare a confidențialității.

Implementarea tehnologiilor de identificare biometrică în spații publice, înseamnă sfârșitul anonimatului în acele locuri. Aplicații precum recunoașterea facială în timp real interferează cu drepturile și libertățile fundamentale. Le influențează într-o asemenea măsură încât pun la îndoială esența acestor drepturi și libertăți.

Alături de datele biologice, autoritățile cer și interzicerea sistemelor care utilizează aceste date pentru a recunoaște etnia sau orientarea politică. Autoritățile de reglementare au solicitat și interzicerea tehnologiilor care recunosc emoțiile. Proiectul actual interzice autorităților să folosească astfel de programe, dar același lucru nu se aplică și companiilor private. Declarația celor două organizații este un răspuns la forma proiectului de lege pregătit de Comisia Europeană. Acest proiect impune restricții forțelor de ordine în utilizarea în spații publice a programelor de recunoaștere facială. Totuși, proiectul nu interzice


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background