Au apărut interviurile online pentru a obține un loc de muncă

Postat de pe 14 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza        

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a analizat degradarea societății prin prisma fenomenului interviurilor online.

A apărut un sondaj care arată că 3 din 5 români care au participat la un interviu în vederea angajării în decursul acestui an au declarat că au temeri cu privire la această procedură. 27% spun că se tem că ar putea avea emoții prea mari, 21% cred că așteptările angajatorilor s-ar putea să fie mult peste ce pot ei să ofere, 20% spun că nu pot să-și prezinte experiența profesională într-un mod convingător și 20% spun că nu au experiența necesară pentru job. O platformă de recrutare din România a spus că va implementa interviurile online, tocmai pornind de la acest sondaj în care oamenii au declarat că au emoții foarte mari când se duc fizic la interviu.

„Toți cei care au urmat o formă de învățământ au fost nevoiți să treacă și prin examinări care sunt menite tocmai să obișnuiască indivizii cu testarea în general, a cunoștințelor acumulate de-a lungul unei perioade date. Etapa următoare este reprezentată de interviurile pentru locul de muncă, ceea ce este perfect normal. Viața este o evaluare continuă! Zi de zi poți întâmpina tot felul de situații neașteptate și trebuie să fii pregătit să le gestionezi, trebuie să fii pregătit să faci față la un loc de muncă, să ai un loc de muncă. Nu înțeleg cum de am ajuns în situația în care 60% dintre românii care au participat la un interviu de angajare anul ăsta încă se tem de interviul de angajare și au emoții. Și atunci facem interviul online? În curând o să facem totul online…”, a comentat Iosefina Pascal, evidențiind astfel degradarea societății și sensibilitatea exagerată manifestată de tineri și încurajată de părinții ultra-protectivi.

În mediul online, persoanele au mai multă încredere în ele tocmai pentru că pot pretinde că sunt ceva ce în realitate nu sunt, iar când sunt nevoite să se confrunte cu viața de dincolo de ecrane, decepțiile pot fi extrem de dure. Chiar dacă interviurile s-ar organiza online, majoritatea job-urilor încă se desfășoară în format fizic, iar ascunderea în spatele calculatorului nu face decât să amâne un moment care oricum se va întâmpla mai devreme sau mai târziu: confruntarea cu realitatea. Interviurile fizice au rolul lor în adaptarea viitorului angajat la mediul la lucru și la colectiv, iar intermedierea unor astfel de întâlniri prin Internet nu face altceva decât să creeze o iluzie, o virtualitate.

Aceeași platformă de recrutare a implementat și primul „instrument de coaching”. Astfel, prin intermediul inteligenței artificiale, indivizii își pot evalua competențele și pot stabili care este job-ul care li se potrivește. Asistența aceasta permanentă și laudele primite pentru lucruri firești nu fac altceva decât să ne abrutizeze.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background