Alianța suveranistă austro-ungară este un vehicul politic pentru a genera bani

Postat de pe 22 mai 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a abordat subiectul referitor la alianța austro-ungară anunțată de către potențialul câștigător al alegerilor din Austria, propulsarea lui Viktor Orban la vârful UE, consecințele induse de această grupare în interiorul UE, dar și pentru România.

Se creează o axă suveranistă de putere între Austria și Ungaria. Dacă luăm în considerare diferendele cu Austria pe tema Schengen, dominația economică a Austriei asupra României pe linie energetică și bancară, interesele politice ale Ungariei în România pe linia UDMR-ului, interesele de tip economic, exercitate prin investițiile ungare în Transilvania fără a mai consulta statul român, dar și teoriile că axa Budapesta-Viena este motorizată de către ruși, românii par să aibă motive serioase de îngrijorare. Partidul care are cele mai mari șanse să câștige alegerile europarlamentare în Austria, fiind pentru libertăți, dar și suveranist, a declarat că ia în considerare și va implementa imediat crearea axei politice Viena-Budapesta. Ca să dovedească printr-un exemplu această inițiativă, austriecii au spus că îl vor propune și susține pe Viktor Orban ca lider al Uniunii Europene, totodată propunând din partidul lor un comisar austriac.

Rușii intenționează ca, după alegerile europene, să-și creeze o axă prin care să recâștige pozițiile pe care le-au avut în Europa înainte, din punctul de vedere al afacerii și al influenței în regiune. Nu trebuie scăpat din vedere faptul că întreaga Europa se repoziționează și se desface în mai multe grupuri distincte, de obicei de 2-3 state. Această polarizare și împărțire a intereselor a mai fost vizibilă în Europa înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. Exact axa care este acuzată că ar fi coordonată din umbră de Rusia, anume cea austro-ungară, încearcă să se impună la nivelul Europei. La nivel declarativ, se pune accent în special pe problema migrației. În acest context, se dorește propulsarea lui Viktor Orban într-o funcție de conducere la nivelul UE, după ce s-a opus în mai multe rânduri în fața Comisiei Europene în legătură cu politicile referitoare la migrație.

Europa este astăzi împărțită în două mari blocuri: cel nesuveranist, condus de Ursula von der Leyen și acoliții ei, care respectă întocmai ordinele și narativele americanilor, și cel al unor politicieni care încearcă să profite de valul suveranist. Blocul Orban va încerca blocarea Europei și izolarea prin distrugerea spațiului Schengen sub pericolul migrației, încercând să adune bani și fonduri prin propagarea la maximum a acestei teme, în timp ce blocul celălalt va continua cu retorica războiului iminent, campania de înarmare și panica creată de amenințarea rusească. Așadar, jurnalistul Bogdan Comaroni este de părere că alianța austro-ungară este un vehicul geopolitic pentru a grebla bani în beneficiul Austriei și Ungariei.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background