Alegerile din Franța. Posibilele aranjamente din culise

Postat de pe 20 iunie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Partidul lui Macron ar fi trebuit să piardă alegerile parlamentare din Franța. Teoria mea este că avem de a face cu un blat, voturile posibil să fi fost trucate”.

Președintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea în Adunarea Națională după cel de-al doilea tur de scrutin din cadrul alegerilor parlamentare, asta arată datele oficiale din dimineața zilei de luni, 20 iunie. Acest eveniment ar putea încurca adoptarea reformelor anunțate de președintele centrist pentru următorii săi cinci ani de mandat. Coaliţia prezidenţială Ensemble! („Împreună”) va avea 245 de deputaţi în Adunarea Naţională din totalul de 577. Pentru a deține majoritatea, ar fi avut nevoie de 289 de mandate.

Pe locul al doilea se află blocul de stânga, Nupes. Acesta va ocupa 131 de locuri în Adunarea Națională. Iar pe locul al treilea s-a clasat Rassemblement National, cu 89 de locuri, în timp ce Les Republicains, o formațiune de centru-dreapta, (a patra poziție) are 61 de mandate.

Posibilul aranjament

„Nu este chiar așa o mare surpiză că partidul lui Macron nu a obținut majoritatea” – spune Iosefina Pascal. „Țin să aduc în atenție atitudinea președintelui la ultima dezbatere pe care a avut-o cu Le Pen. Acesta a fost complet isterizat și agitat, în timp ce contracandidata sa a fost calmă și calculată”. Jurnalista susține existența unei posibile fraude la nivel electoral și compară aceste alegeri legislative din Franța cu episodul scrutinului din 2019, când Klaus Iohannis a învins în cursa electorală prezidențială pe care a dus-o cu Viorica Dăncilă.

Iosefina este de părere că Marie Le Pen ar fi acceptat prea ușor locul doi al partidului său: „În acest sens, se explică de ce a ieșit Macron pe locul întâi. A fost blat, în sensul că s-au aranjat ca Macron să câștige președinția, dar să piardă majoritatea din Adunarea Națională. Pe de altă parte, cei care au ieșit revoltați în stradă erau votanți de-ai lui Jean-Luc Mélenchon, ci nu ai lui Marie Le Pen”.

Ucraina în alegerile din Franța

Pe parcursul celor aproape patru luni de când a izbucnit conflictul militar dintre Ucraina și Federația Rusă, Emannuel Macron a păstrat o poziție echilibrată. În vizita recentă pe care a avut-o la baza militară de la Kogâlniceanu, din județul Constanța, președintele francez a recunoscut puterea militară pe care o deține Rusia și a susținut că nu dorește ca acest conflict să se extindă și îndeamnă către pace.

„Odată cu acest război vedem foarte clar cum suntem făcuți ping-pong și cum suntem cea mai grunt lovită regiune de deciziile luate pe seama acestei situații. Cu aceste lucruri în minte, Macron are nevoie, pentru a se impune la Bruxelles, de o oarecare doză de populism și de naționalism sau de conservatorism. Aceasta este o linie politică pe care nu și-o poate asuma pentru că el este întruchiparea progresismului. Așadar, neavând majoritate, dacă Uniunea Europeană va veni să-i zică să facă un anumit lucru în Franța privind conflictul din Ucraina, va spune că nu se poate face nimic din cauză că nu deține majoritatea” – observă Iosefina Pascal.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România și pe noua platformă goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Continuați lectura

Melodia actuala

Titlu

Artist

Background