Acuzații de viol între hashtagistii scriitori

Postat de pe 21 mai 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Ieri a fost gala Suprascrierilor, un concurs de jurnalism narativ/independent, la care participă în special presa ONG-istă și se acordă premii în special anumitor jurnaliști agreați de o anumită parte a eșichierului civic, politic și jurnalistic. În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a comentat scandalul care a luat naștere în urma acuzațiilor din partea unei foste jurnaliste de la Vice cu privire la abuzurile la care a fost supusă de către Răzvan Băltărețu, fostul redactor-șef al acestei publicații.

Adina Florea, fostă jurnalistă la Vice și Libertatea, a făcut o postare în care a spus că redactorul-șef de la Vice, care a și ridicat premiul primit în cadrul acestei gale în numele redacției, ar fi violat-o în 2015. S-a stârnit o mare revoltă, rumoare, lumea a început să-și pună întrebări, au apărut și articole de presă pe această temă.

G4Media a publicat un articol în care au preluat și dreptul la replică al lui Răzvan Băltărețu. Au apărut astfel noi detalii care au dus în derizoriu subiectul violului și fapta foarte gravă prin care nu ar trebui să treacă nimeni niciodată. Răzvan Băltărețu a declarat că el și Adina Florea au avut o relație nu neapărat serioasă, ci mai degrabă cu „beneficii”, negând existența unui act de viol. Fiindu-i prezentată reacția lui Răzvan Băltărețu, Adina Florea a făcut următoarele afirmații: „La vreo 3-4 săptămâni după viol am făcut sex din nou, iar apoi încă odată. Nu îl acuz că acele instanțe au fost viol. Și din nou, dacă mai faci sex cu victima după ce o violezi, înseamnă că nu i-ai făcut nimic? La asta se rezumă situația?”. Jurnalista a și lucrat cu fostul redactor-șef de la Vice după incident.

Mi se pare că, prin astfel de declarații, se duce în derizoriu un subiect extrem de grav. În general, nu doar în România, victimele violului nu prea sunt crezute, mai ales dacă vin să-și destăinuie trauma după o perioadă mai mare de timp. Deci din start există un stigmat pe victime. E o situație complicată în care se pun victimele reale ale acestor abuzuri ca să denunțe public sau chiar și la autorități aceste fapte. Când vine un cetățean și acuză o astfel de faptă, dar apoi recunoaște că era într-o relație și că a mai făcut sex cu presupusul agresor și chiar că au lucrat împreună, începi să-ți pui întrebări. Ăia care oricum nu cred victimele violului și le blamează primesc apă la moară prin astfel de declarații. Comportamentul mi se pare suspect, momentul mi se pare suspect. Se duce în derizoriu un subiect grav și toată lupta pentru a crește gradul de conștientizare a violului și a faptelor acestora absolut sinistre asupra femeilor, bărbaților și copiilor și toată lupta prin care victimele să aibă curajul, deschiderea și susținerea societății să denunțe aceste fapte! Doamna respectivă trebuia să fie sinceră de la bun început și să prezinte toate datele problemei, pentru că altfel lasă loc pentru acuzații de tipul ‘victimele violului mint’”, a evidențiat Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background