A început lupta pentru supremație dintre “progresiștii conservatori” și “progresiștii extremiști”

Postat de pe 5 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Dincolo de propagandă”, difuzată la Radio Gold FM, Andrei Gușă a vorbit despre bătălia supremă a deceniului, dacă nu chiar a secolului, purtată între cele două tabere distincte ale progresismului, adică între adepții progresismului conservator și adepții unui progresism radical, extremist. Arena de luptă este arealul tehnologiei și al online-ului.

Istoricul și filosoful Yuval Noah Harari spune că „inteligența artificială a spart sistemul de operare al civilizației umane. Calculatoarele care spun povești vor schimba cursul istoric al omenirii”, conform The Economist. Cu alte cuvinte, Yuval Harari pare să dea un avertisment oamenilor că perfecționarea inteligenței artificiale ar trebui să se oprească până nu ajunge să schimbe radical mersul normal al omenirii, dar și istoria acesteia.

Și Elon Musk merge pe un raționament similar, avertizând că „inteligența artificială a scăpat de sub control și că este momentul ca guvernele să intervină”. Magnatul de afaceri american mai spune că Virusul woke împinge civilizația către sinucidere! Cred că trebuie să fim foarte prudenți cu privire la tot ceea ce este anti-meritocratic și are ca rezultat suprimarea libertății de exprimare. Așadar, acestea sunt două dintre aspectele virusului woke despre care cred că sunt foarte periculoase – este ceva foarte anti-meritocratic și nu poți pune nimic la îndoială. Chiar și faptul de a pune întrebări nu este acceptat. Un sinonim ar fi anularea culturii. Cred că gradul de îndoctrinare care se petrece în școli și universități este mult peste ceea ce își închipuie părinții. Trebuie să protejăm libertatea de exprimare. Iar libertatea de exprimare este relevantă doar atunci când cineva de care nu-ți place poate spune ceva ce nu-ți place. Cei care susțin cenzura ar trebui să știe că, la un moment dat, acest lucru se va întoarce împotriva lor”. Declarațiile sale îl plasează în tabăra progresiștilor conservatori.

Omul de știință anglo-canadian Geoffrey Hinton, care este numit „pionier” în domeniul inteligenței artificiale (AI), a părăsit Google pentru a avertiza oamenii despre pericolele tehnologiei, scrie New York Times. „Este greu de imaginat cum poți preveni utilizarea tehnologiei de către utilizatorii rău intenționați în scopuri nepotrivite. Pe măsură ce modelele de inteligență artificială se dezvoltă, acestea devin din ce în ce mai periculoase. Uitați-vă la ceea ce s-a întâmplat acum cinci ani și ce este acum, comparați diferența și proiectați-o în viitor. Este înfricoșător”, declară Hinton.

Pe de altă parte, progresiștii radicali, extremiști, merg cu un pas mai departe și anunță că a fost inventat sistemul care scanează creierul și „citește gândurile”. Se pare că acest decodor este bazat pe inteligența artificială, potrivit The Guardian. Cercetătorii care au lucrat la dezvoltarea acestei tehnologii s-au declarat complet uimiți de cât de bine funcționează sistemul pe care îl perfecționează de 15 ani.

În raportul privind viitorul locurilor de muncă, Forumul Economic Mondial face o predicție sumbră, anunțând că aproape 25% dintre locurile de muncă se vor schimba în următorii cinci ani, iar inteligenţa artificială ar putea juca un rol cheie.

„Mi-e teamă că acești oameni care au ales să se dezică de noua ‘pseudo-religie’ a inteligenței artificiale, pentru că vorbim deja de un soi de dataism aici, concept care presupune ca oamenii de știință și adepții acestui curent să aibă ca scop ultim în lume și în viață viteza cât mai mare cu care poate să circule un volum mare de date, deci mi-e teamă că acești oameni, care par de bună credință, sar din barcă prea târziu. S-au gândit ani de zile la asta, iar acum, când a ajuns cuțitul la os, au decis să plece. În comparație cu o alternativă mult mai rea, cei care fac acum fel de fel de declarații par niște moderați”, a concluzionat Andrei Gușă cu un raționament profund, menit să evidențieze că există o probabilitate foarte mare ca toată această tevatură din lumea științei și IT-ului să fie doar un joc al declarațiilor care distrage atenția de la alte scopuri ascunse.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background