De ce stagnează de 3 ani dosarul de evaziune fiscala a lui Cristi Borcea și a prăduitorilor Rompetrol?

Postat de pe 13 septembrie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

În curând se împlinesc 3 ani de când trupe speciale însoțite de procurori DIICOT efectuau 24 de percheziții pe axa București – Ilfov- Brăila – Constanța. Motivul era destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în fapte de evaziune fiscală și spălare a banilor.

DIICOT – Structura Centrală a pescuit atunci nume mari care făceau această evaziune fiscală asupra unei companii de renume, mai exact Rompetrol. Șocul a fost ca Rompetrol era violată financiar de chiar gardienii ei, trimiși în Romania chiar din Kazahstan. Aceștia erau doi foști directori Rompetrol, Dmitriy Grigoryev (fost vicepreședinte și Chief Financial Officer al Rompetrol Group) și Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group).

Aceștia au avut un complice de mare notorietate: l-au avut alături pe Cristi Borcea, fostul patron al echipei Dinamo. În 2018, acesta fusese eliberat condiționat din închisoare cu 4 luni înainte de percheziții. Prejudiciul estimat era de 40 de milioane de euro, Borcea plătind cauțiune de 500 000 de euro.

În perioada perchezițiilor, procurorul scria în comunicatul oficial al DIICOT cum că: „… în urma verificărilor efectuate a rezultat că societățile comerciale controlate de către Burcă Vitalie, Dmitriy Grigoryev și Sergey Vassilyev și care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, în considerarea scopului ilicit sus-expus, au facturat în mod fictiv anumite achiziții și prestări servicii și către alte societăți comerciale.

În lanțul evazionist au fost folosite pe paliere diferite mai multe societăți comerciale cu un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, iar sumele de bani erau transferate succesiv prin conturile respectivelor societăți, în scopul spălării acestora”.

Dosarele de evaziune fiscala nu sunt foarte complicate, iar spălarea de bani nu e mare șmecherie profesională de demonstrat. Și atunci de ce „doarme” dosarul lui Borcea și al șefilor Rompetrol de 3 ani? Să fie pauza asta de lucru în dosar pentru că a intervenit cineva la DIICOT? Precum un securist puternic, ca să aibă putere de negociere, fiindcă în dosar mai e vorba despre un mare nume din business-ul romanesc și internațional și care, astfel, este șantajabil cât timp acest dosar va fi „în adormire”?

Sursă text: Ziar de Cluj


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background