Trump dă în judecată New York Times, CBS şi alte instituţii de presă pentru „calomnie” și „interferență electorală”

Postat de pe 16 noiembrie 2024

Cu doar două luni rămase până la întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, președintele ales adă în judecată companiile media , scrie The Guardian

Procesele vin pe fondul temerilor tot mai mari cu privire la ceea ce ar însemna un al doilea mandat al lui Trump pentru libertatea presei, pe măsură ce Trump își intensifică ostilitatea de lungă durată împotriva mass-mediei – pe care a numit o „tabăra inamicului” în discursul său de victorie săptămâna trecută.

Joi, Columbia Journalism Review a dezvăluit că cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale, avocatul lui Trump, Edward Andrew Paltzik, a emis o scrisoare către New York Times și Penguin Random House prin care a cerut daune de 10 miliarde de dolari pentru articolele critice la adresa lui Trump.

Scrisoarea se alătură unei serii de procese împotriva altor companii media pe care Trump le-a acuzat că îl țintesc politic.

Scrisoarea îi acuză pe autorii articolelor Peter Baker, Michael S Schmidt, Susanne Craig și Russ Buettner pentru „declarații false și defăimătoare” despre Trump, adăugând că New York Times este „un purtător de cuvânt al Partidul Democrat” care aduce „calomnie la scară industrială împotriva oponenților politici”.

Potrivit CJR, scrisoarea a arătat două povești specifice ale lui Buettner și Craig care se referă la cea mai recentă carte a lor, „Lucky Loser: How Donald Trump Squandered His Father’s Fortune and Created the Illusion of Success”. Scrisoarea a menționat, de asemenea, un articol din 20 octombrie al lui Baker, intitulat „Pentru Trump, o viață de scandaluri se îndreaptă către un moment de judecată”, precum și un articol din 22 octombrie al lui Schmidt, intitulat „Pe măsură ce se apropie alegerile, Kelly avertizează că Trump va guverna ca un Dictator”, a raportat CJR .

Adresându-se New York Times scrisoarea a acuzat publicația că adăpostește „toată intenția de a defăima și disprețui marca Trump, renumită în întreaga lume, pe care consumatorii au asociat-o demult cu excelența, luxul și succesul în divertisment, ospitalitate și imobiliare printre multe altele, precum și defăimarea și disprețuirea în mod fals și rău intenționat al candidatului Trump la cea mai înaltă funcție din Statele Unite”.

CJR mai informează că, pe 5 noiembrie, avocații co-șefului de campanie al lui Trump, Chris LaCivita, au emis o scrisoare către Daily Beast, cerând agenției să-și corecteze articolele care spuneau că LaCivita a strâns 22 de milioane de dolari pentru a ajuta la realegerea lui Trump.

Ca răspuns la scrisoare, Daily Beast a adăugat o notă a editorului la articolele sale, care afirmă: „Pe baza unei analize suplimentare a înregistrărilor FEC, totalul corect este de 19,2 milioane de dolari. Bestia regretă eroarea. De asemenea, articolul a fost actualizat pentru a clarifica faptul că plățile au fost către SRL LaCivita, nu către LaCivita personal.”

Cu toate acestea, nota a fost insuficientă pentru campania lui Trump. O scrisoare juridică ulterioară adresată publicației spunea că nota „nu remediază mesajul general al poveștii – care îl înfățișează pe domnul LaCivita ca pe un donator de bani de campanie pentru propriul său câștig personal și că a fost și este pe punctul de a fi „demis din cauza asta”.

„Toată această narațiune este complet falsă și este un rezultat al raportărilor răuvoitoare și iresponsabile din partea Daily Beast”, se adaugă scrisoarea.

În plus față de New York Times, Penguin Random House și Daily Beast, Trump și avocații săi de campanie au dat în judecată CBS News, pretinzând într-un proces luna trecută că interviul său din 7 octombrie cu Kamala Harris la 60 Minutes a fost editat și, prin urmare, a fost „interferență electorală”.

Rezumatul de 19 pagini a cerut daune în valoare de 10 miliarde de dolari și a acuzat CBS că a intrat „în plin pentru a-l alege pe Kamala”. De asemenea, a acuzat publicația de „acte partizane și ilegale de interferență a alegătorilor prin denaturarea știrilor rău intenționate, înșelătoare și substanțiale”.

Ca răspuns, CBS a numit procesul „complet fără fond”, a negat că interviul a fost editat și a promis că „se va apăra în mod energic” împotriva procesului.

În același timp, Trump s-a plâns Comisiei Electorale Federale în legătură cu Washington Post, acuzând ziarul că a făcut contribuții ilegale în natură la campania lui Harris. Washington Post, care a refuzat să susțină un candidat politic în acest an la îndrumarea proprietarului său miliardar Jeff Bezos – care mai târziu a numit realegerea lui Trump o „revenire politică extraordinară” – a spus că acuzațiile sunt „improprii” și „nemeritate”.

Ca răspuns la victoria din realegere a lui Trump și la atacurile sale repetate împotriva jurnaliştilor, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a numit ameninţările lui Trump împotriva presei drept „un pericol clar şi direct pentru libertatea presei”.

„Climatul ostil mediatic promovat în timpul primei președinții a lui Donald Trump – care se așteaptă să continue și în viitorul său al doilea mandat – prezintă mari riscuri pentru mass-media din interiorul și din afara țării”, a adăugat CPJ.

 Reporteri fara frontiere a emis o declarație similară după victoria lui Trump, spunând : „Atacarea presei este într-adevăr un atac la adresa dreptului cetățenilor americani de a ști. Noua administrație a lui Trump poate și trebuie să-și schimbe tonul cu mass-media și să ia măsuri concrete pentru a proteja jurnaliştii și pentru a dezvolta un climat propice unei mass-media de ştiri robuste și pluraliste.”

sursă: The Guardian


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background