Ucraina vrea ca Polonia și România să intervină activ în ​​vestul Ucrainei

Postat de pe 17 octombrie 2024

Kievul dorește ca Polonia și România să intervină activ, atât în ​​propriul spațiu aerian, cât și peste vestul Ucrainei. „Există o discuție animată, atât în ​​Polonia, cât și în NATO despre acest lucru”, a declarat ministrul polonez de externe Radosław Sikorski într-un interviu recent, scrie Politico

SUA au desfășurat săptămâna aceasta un sistem avansat de apărare aeriană și zeci de trupe pentru a proteja Israelul de rachetele balistice iraniene, dar nu există nimic asemănător cu acest nivel de ajutor pentru Ucraina, deși se confruntă zilnic cu atacuri rusești cu drone, rachete și bombe.

La Kiev, acest lucru este considerat un standard dublu.

„Dacă aliații doboară împreună rachete pe cerul Orientului Mijlociu, de ce nu există încă nicio decizie de a doborî drone și rachete deasupra Ucrainei?”  a întrebat luna trecută preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky

Când sistemele de apărare aeriană și avioanele de luptă americane și britanice au ajutat la doborarea sute de rachete iraniene la 1 octombrie, Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat : „Facem apel la aliații Ucrainei să apere spațiul aerian ucrainean cu aceeași hotărâre și fără ezitare de atacurile rusești cu rachete și drone, recunoscând că viața umană este la fel de prețioasă în orice parte a lumii.”

Aliații au intervenit și în aprilie.

Motivul pentru care SUA acționează cu îndrăzneală în Israel și cu precauție în Ucraina este clar: Rusia este înarmată cu arme nucleare, iar Iranul nu.

„Răspunsul dur care nu place ucrainenilor, dar este, din păcate, adevărat este că ne putem asuma riscul de a doborî rachetele iraniene deasupra Israelului fără a declanșa un război direct cu Teheranul care ar putea duce la un război nuclear”, a spus un consilier senior al Senatului SUA. „Există mult mai mult risc să încerci asta cu Rusia”.

Trimiterea forțelor americane pe cerul din Ucraina pentru a doborî rachete rusești ar putea declanșa o confruntare militară directă între cele două puteri nucleare de top ale lumii, în mijlocul celui mai mare război din Europa de după al Doilea Război Mondial – cu consecințe potențial apocaliptice. În timp ce în Orientul Mijlociu, SUA pot doborî rachete deasupra Israelului fără a declanșa un război cu un adversar cu arme nucleare.

Iranul a rafinat materialul nuclear la niveluri apropiate de calitatea armelor, dar nu a încercat să construiască o bombă atomică.

„Este trist să privim toate acestea ca un cetățean obișnuit al Ucrainei – atunci când într-un acord pentru a preveni escaladarea din partea Moscovei, țara și cetățenii dumneavoastră sunt sacrificati”, a spus Mykola Bielieskov, cercetător la Institutul Național Ucrainean pentru Studii Strategice.

Ce vrea Kievul

Există deja o implicare activă – dar la distanță – aliată ori de câte ori Rusia atacă Ucraina.

„De obicei, partenerii ne semnalează mișcările bombardierelor rusești către pozițiile de tragere. Ei ne anunță când și unde rușii pregătesc un atac”, a declarat Yuriy Ihnat, purtător de cuvânt interimar al forțelor aeriene ucrainene.

Odată avertizați, mii de soldați de la unitățile mobile de recunoaștere, comunicații și apărare aeriană intră în acțiune.

Piloții ucraineni intervin și ei în cazul unor atacuri foarte mari. Unul dintre ei, pilotul F-16 Oleksiy Mes, cunoscut sub numele de „Moonfish”, a murit într-un accident pe 26 august, când Rusia a tras peste 230 de rachete în instalațiile energetice ale Ucrainei.

Dronele rusești s-au rătăcit și peste Polonia și România. Cele două țări – membre atât ale UE, cât și ale NATO – au ridicat avioane, dar până acum au observat doar armele rusești fără a le doborî.

Kievul dorește ca Polonia și România să intervină activ, atât în ​​propriul spațiu aerian, cât și peste vestul Ucrainei. Kiev și Varșovia au convenit să discute despre posibilitatea într-un recent acord de securitate reciprocă , dar până acum Polonia nu își schimbă politica .

Varșovia a precizat că nu va acționa fără sprijinul deplin al întregii alianțe NATO, iar ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a spus că un astfel de sprijin lipsește. El a adăugat că Washingtonul a indicat, de asemenea, că nu dorește să escaladeze conflictul cu Rusia.

Kievul speră că doborarea rachetelor și a dronelor deasupra Ucrainei va fi în cele din urmă aprobată, așa cum artileria occidentală, tancurile, rachetele și avioanele de luptă au fost în cele din urmă trimise, în ciuda temerilor anterioare că acest lucru ar depăși liniile roșii ale președintelui rus Vladimir Putin.

„Există o discuție animată, atât în ​​Polonia, cât și în NATO despre acest lucru”, a declarat ministrul polonez de externe Radosław Sikorski într-un interviu recent.

„Granița NATO se află într-un fel de stat intermediar, între regulile timpului de pace și criză”, a spus el, adăugând că intenția Kremlinului este neclară. „Unele dintre aceste lucruri reprezintă un pericol pentru cetățenii noștri [și] unii oameni speculează că rușii ne testează procedurile, [dar] bănuiesc că, cu acest număr de drone și rachete, ei pur și simplu pierd controlul asupra lor”.

În timp ce Kievul dorește ca aliații săi să acționeze așa cum fac cu Israelul, doi ofițeri ucraineni de apărare aeriană, vorbind sub condiția anonimatului, au spus că este mai ușor să facă acest lucru asupra Israelului decât asupra Ucrainei.

Israelul este o țară mică, ceea ce înseamnă că SUA își pot folosi sistemele de apărare aeriană montate pe nave. Între timp, Ucraina este vastă și inaccesibilă marinelor occidentale: aliații săi ar trebui să staționeze apărări aeriene la granița de vest a țării, de care ar putea proteja doar teritoriul din apropiere.

 „Membrii NATO care intră în apărarea aeriană a Ucrainei ar trebui să aducă o contribuție mult mai mare, pe o zonă mai largă, cu un risc mai mare de a „intra în război” pentru câștiguri incerte”, a declarat Matthew Savill, director de științe militare la Royal United din Londra. „Costul ar fi, de asemenea, mai mare, deoarece frecvența atacurilor rusești este mult mai mare decât încercările semnificative, dar reactive iraniene de a lovi Israelul direct.”

De asemenea, țările NATO ar putea fi nevoite să zboare cu avioane de luptă peste Ucraina, ceea ce ar putea duce la ciocniri directe cu Rusia – exact ceea ce Casa Albă încearcă să evite.

„Pentru a maximiza eficacitatea unui astfel de efort, forțele occidentale ar dori probabil să lovească direct avioanele rusești care lansează lovituri și/sau să suprime radarele și rachetele rusești de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune”, a spus Cavill. „Asta, prin urmare, asociază apărarea împotriva rachetelor cu o implicare mai directă, chiar dacă numai în aer.”

Cel mai bun prieten al Americii

De asemenea, se rezumă la emoție și istorie.

În timp ce multe țări pretind că sunt cel mai bun prieten sau aliat crucial al Americii, Israelul ocupă o poziție unică în politica și strategia de apărare a SUA. Oficialii americani indică o relație construită de-a lungul deceniilor – una care a lăsat Washingtonul dispus să-și desfășoare armata direct pentru a proteja Israelul.

Cu toate acestea, acuzațiile de percepție a unui dublu standard reflectă o frustrare mai largă în Ucraina că administrația Biden nu face suficient pentru a ajuta Kievul să oprească atacurile rusești. Acestea includ vânzări de arme mai mari și împiedicarea Ucrainei să folosească muniții americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul Rusiei.

„Sunt mai multe lucruri pe care SUA le-ar putea face pentru a ajuta Ucraina în lupta lor împotriva Rusiei”, a declarat Shelby Magid, director adjunct la Atlantic Council, un think tank cu sediul la Washington.

„Din păcate, este o distincție pe care administrația a ales să o facă în repetate rânduri, până la un punct în care stăm în calea intereselor noastre de securitate națională de a ajuta Ucraina să învingă Rusia”, a spus Magid. „Există o teamă aproape paralizantă de a nu dori să lovim direct armele rusești, deoarece administrația consideră că ar lupta direct cu Rusia”.

Oficialii americani au recunoscut că sunt conștienți de frustrările tot mai mari din Ucraina, dar au spus că lucrează la noi transporturi de arme care speră că vor atenua aceste preocupări.

„Ne-am concentrat cu adevărat să obținem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să se apere”, a spus unul dintre oficialii administrației. „Prioritatea noastră principală a fost să ajutăm la întărirea apărării lor aeriene.”

Pericol de escaladare

Dar tratarea Rusiei cu mănuși trimite un mesaj internațional că puterilor nucleare li se acordă o deferență care este refuzată țărilor normale, a avertizat Bielieskov, analistul ucrainean.

Acest lucru crește riscul ca țări precum Iranul să decidă să devină nucleare, distrugând regimul de neproliferare care își propune să limiteze numărul puterilor atomice.

„Concluzia pe care o tragem din abordarea diferită față de Israel și Ucraina este că este mai bine să ai o armă nucleară decât să nu ai una”, a spus Bielieskov.

sursă:Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background