China trage un semnal de alarmă: Suntem la un pas de un război la scară largă

Postat de pe 3 octombrie 2024

În urma operațiunilor militare terestre ale Israelului în sudul Libanului și a atacurilor cu rachete balistice ale Iranului asupra Israelului, Fu Cong, reprezentantul permanent al Chinei la Organizația Națiunilor Unite, îndeamnă la detensionarea imediată a situației libanezo-israeliene, avertizând că orice alte provocări ar putea face ca situația, care în prezent „atârnă de un fir de ață”, să scape de sub control, scrie Global Times.
În ultimele două săptămâni, situația din Orientul Mijlociu, în special din Liban, s-a deteriorat rapid. China este profund îngrijorată de situația gravă și de perspectivele evoluțiilor viitoare, a declarat Fu în cadrul unei sesiuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, miercuri.
Facem apel la respectarea suveranității, securității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, a notat Fu, reiterând opoziția Chinei față de orice acțiune care încalcă principiile de bază ale relațiilor internaționale și condamnând toate atacurile violente care vizează civilii. 
China sprijină poziția ONU, subliniind că orice incursiune israeliană în Liban încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a acestuia din urmă și încalcă dispozițiile Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, a spus Fu.
În circumstanțele actuale, emisarul chinez a declarat că Consiliul de Securitate al ONU trebuie să ia măsuri urgente și să fie unit în formularea unor cereri clare și fără echivoc: O încetare imediată a focului trebuie stabilită în Gaza; deescaladarea situației libanezo-israeliene trebuie avansată pentru a opri ciclul de violență; trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni extinderea luptelor; iar părțile implicate trebuie să revină pe calea soluțiilor politice și diplomatice.
„Începând cu luna octombrie a anului trecut, cicluri de conflicte violente au avut loc în mod repetat în Orientul Mijlociu. Israelul a ignorat apelurile comunității internaționale pentru o încetare imediată a focului și a insistat asupra avansării acțiunilor militare, ducând la prelungirea și escaladarea conflictului. Un război la scară largă ar putea izbucni în orice moment”, a avertizat Fu.
În această conjunctură critică, orice retorică inflamatorie sau acțiuni provocatoare sunt extrem de periculoase și ar putea duce cu ușurință la judecăți greșite, ar putea declanșa reacții în lanț și ar putea face ca situația să scape de sub control. „China îndeamnă toate părțile, în special Israelul, să dea dovadă de reținere și să evite orice acțiuni care ar putea escalada și mai mult situația”, a notat Fu. 
Fu a declarat că conflictul a provocat un dezastru umanitar fără precedent, Gaza a devenit „un iad pe Pământ”, precum și distrugerea masivă a instalațiilor civile, mii de victime și peste 1 milion de persoane strămutate în Liban.
Ambasadorul a făcut apel la toate părțile să respecte liniile roșii ale dreptului internațional umanitar și să asigure protecția civililor.
Avertizând că situația actuală „atârnă de un fir de ață”, Fu a spus că orice tergiversare ar fi iresponsabilă, iar orice retorică de aprobare a unui nou aventurism militar ar trimite un mesaj greșit și ar putea provoca consecințe grave.
„Sperăm că principalele țări cu influență vor adopta o atitudine sinceră și responsabilă și vor juca cu seriozitate un rol constructiv pentru a evita escaladarea în continuare a situației”, a subliniat el.
Fu a reiterat importanța respectării neutralității Forței Interimare a ONU în Liban și a asigurării siguranței și securității pacificatorilor ONU. „Bunurile și personalul ONU nu ar trebui să fie ținta atacurilor armate”, a conchis oficialul.

sursă: activenews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background