Romoșan: Israelul joacă rolul de PROXY al SUA în conflictul  cu statele arabe ostile de tip Liban

Postat de pe 1 octombrie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, analistul Petru Romoșan a observat și prezentat reacția marilor puteri în fața invaziei militare a Israelului în Liban, cum e previzibil că vor acționa Iran și Turcia în zona Orientului Mijlociu.

În urmă cu doar două zile a avut loc un eveniment extrem de important în economia actualului conflict din Orientul Mijlociu, lichidarea liderului istoric al Hezbollah-ului, Hassan Nasrallah. A urmat un bombardament foarte puternic asupra capitalei libaneze, Beirut. Se anticipa încă de acum mai mulți ani că Israelul își va extinde teritoriul spre sudul Libanului, pentru a-și asigura protecția. E posibil ca Israelul să-și ascundă intenția de a ocupa în întregime Libanul sub pretextul eliberării acestuia de Hezbollah. Armata libaneză nu se poate apăra de armata israeliană în acest moment, fiind o țintă foarte ușor de cucerit de Israel. SUA și NATO au pierdut războiul din Ucraina înainte chiar ca acesta să se încheie oficial. Aventura lui Zelenski în Kursk s-a dovedit a fi un fiasco și nu a adus niciun avantaj armatei ucrainene. Mai mult decât atât, frontul din Donbass e pe cale să fie cucerit. Există o legătură directă între această înfrângere și escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu. E limpede, deci, că Israelul nu poartă acest război fără acordul SUA, luptând chiar cu armament și echipament american. La fel ca Ucraina, Israelul poate fi considerat un proxy al SUA, deci portavionul Americii în Orientul Apropiat, după cum îl etichetează analiștii de top. E nevoie de un alt mega-subiect de presă care să distragă atenția de la dezastrul din Ucraina, unde rușii plănuiesc să anexeze și mai multe teritorii.

În ultimele săptămâni s-au purtat discuții intense despre semnarea unui tratat strategic militar între Rusia și Iran, ceea ce înseamnă că participarea directă a Iranului în război va atrage și implicarea Rusiei în conflict. Prin acest tratat, Rusia se angajează să-i pună la dispoziție Iranului armament de ultimă generație. Acest parteneriat și perspectiva implicării Rusiei în conflictul din Orient crește riscul extinderii războiului și al transformării acestuia într-o conflagrație mondială. Mai există un pericol major, reprezentat de celulele de tip terorist răspândite pe întregul teritoriu al Europei. Organizațiile teroriste arabo-musulmane din Europa n-au fost atât de active în ultima vreme. Însă devine periculoasă pentru Occident implicarea Rusiei, care poate activa aceste celule teroriste, ca lecție oferită euroatlanticilor pentru susținerea nelimitată oferită Ucrainei. În documentele militare oficiale, scuturile antirachetă din România apar ca fiind utilizabile împotriva Iranului. România devine și un inamic al Rusiei, motiv pentru care, dacă se vor activa atacurile teroriste ale organizațiilor musulmane din Europa, nu e exclus ca și România să fie vizată.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background