Comaroni: Operațiunea MOSSAD contra HEZBOLLAH este una plănuită de mulți ani

Postat de pe 18 septembrie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a vorbit despre atacul prin pagere asupra trupelor Hezbollah, arătând dacă asta înseamnă că fiecare posesor de dispozitiv de comunicare mobil poate deveni o victimă.

Sute de membri ai mișcării Hezbollah au fost grav răniți marți, 17 septembrie, după ce au explodat peste 3.000 de pagere, prin intermediul cărora aceștia comunicau. Există temeri întemeiate în rândul populației, care se simte vulnerabilă în fața unui posibil atac prin intermediul telefonului mobil, dispozitiv pe care aproape toți oamenii îl au în zilele noastre. Totuși, Bogdan Comaroni a spus că, pentru sistem, e mult mai important ca oamenii să fie ascultați și monitorizați prin intermediul telefoanelor, decât să fie răniți prin detonarea acestor dispozitive. În Europa, rețelele de pagere au fost dezactivate deja de mult timp, însă, în Liban, Hezbollahul își instalase astfel de rețele proprii, pentru a comunica mai în siguranță. Exploziile au venit în cascadă, nu s-au produs nicidecum simultan, așa cum a scris în mod eronat o parte a presei. Au murit 9 persoane, printre care se numără și o fetiță de 8 ani și fiul unui parlamentar libanez.

Noile pagere folosite de către membrii grupării Hezbollah erau alimentate de baterii Li-Ion (litiu-ion), care au între 10 și 12 grame. Ca să ia foc o astfel de baterie este nevoie ca această să fie supusă unei temperaturi de 120 de grade Celsius, ceea ce s-ar fi putut întâmpla printr-un scurtcircuit. Problema cu teoria scurtcircuitului este că aparatele care au astfel de defecțiuni pur și simplu se opresc, nu mai funcționează, iar durata scurtcircuitului este foarte scurtă, neavând cum să declanșeze explozia bateriei. Bateriile Li-Ion explodează la o temperatură menținută de 500 de grade Celsius. În consecință, s-a ajuns la teoria că bateriile Li-Ion din pagere erau încărcate cu un explozibil suplimentar. Pagerele au fost fabricate la Budapesta, dar cu piese și componente venite din mai multe țări. S-a ajuns, astfel, la concluzia că, din componentele trimise la asamblare, o bună parte conțineau explozibili, montați pe diferite piese. S-a vehiculat în presă posibilitatea ca explozibilul folosit să fi fost PETN (tetranitrat de pentaeritritol), numai că, pentru a produce astfel de explozii, ar fi fost nevoie de o cantitate de minimum 20 de grame de explozibil, ori un astfel de gramaj nu ar fi avut cum să intre într-o baterie de 10-12 grame. În consecință, fie nu s-a folosit PETN, ci un combustibil mult mai sofisticat pe care îl are Mossadul, fie exploziile au fost cauzate de o componentă fals-electronică, care se afla pe plăcile interne ale pagerilor, încărcată cu explozibili, iar bateria Li-Ion a fost detonatorul primar. Dacă această teorie se dovedește a fi adevărată, înseamnă că Mossadul a pregătit de mult timp această operațiune ultra-complexă, infiltrându-și agenți în fabrici și montând explozibili pe piesele componente ale pagerelor.

Întrebându-se de ce pagerele au fost detonate chiar acum, când nu era un moment cheie, serviciile secrete americane ar fi aflat că s-a produs această explozie rapid pentru că rețeaua Mossad avea să fie compromisă imediat, motiv pentru care s-a decis maximizarea pagubelor și victimelor în condițiile date. Hezbollahul comandase până la 40.000 de pagere. Inițial, Mossadul urmărea cu acest plan complex să amâne o confruntare directă cu Hezbollahul pentru ca această grupare libaneză să achiziționeze cât mai multe pagere și pentru ca israelienii să poată elimina, la o singură apăsare de buton, cât mai mulți soldați, într-un moment cheie al conflictului. În momentul de față, sistemul de informații al Hezbollah este paralizat, comunicarea este puternic viciată sau chiar întreruptă, iar întreaga rețea este destructurată. Concomitent cu explozia pagerelor, Israelul a desfășurat un puternic atac în cartierele generale al Hezbollah, omorând lideri ai mișcării.

Bogdan Comaroni a evidențiat faptul că, prin tot acest joc din Orientul Mijlociu, se încearcă amorsarea unei noi crize în SUA, înaintea alegerilor, bazată pe amenințarea terorismului. „SUA stau sub teroarea că, în urma unor acțiuni de forță pe care le face Israelul și care sunt scăpate de sub control, America sprijinind Israelul, ar urma ca, de fapt, toate operațiunile militare ale statelor arabe și ale Iranului să nu fie locale, în Israel, ci să se poarte în Europa și SUA”, a dezvăluit Bogdan Comaroni. Se va folosi această soluție de avarie în cazul în care Donald Trump va ieși câștigător în sondaje, pentru a-i opri ascensiunea.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background