Autoarea documentarului „Rușii în război” a fost inclusă de către Ucraina pe lista „persoanelor care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”

Postat de pe 18 septembrie 2024

Ministerul Culturii din Ucraina a anunțat luni că l-a trecut pe lista „persoanelor care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale” pe regizorul documentarului „ Rușii în război” , care tratează invadarea Ucrainei din punctul de vedere al soldaților ruși și care este foarte criticat de Kiev, scrie Le Monde

Acest film al ruso-canadianei Anastasia Trofimova a fost în centrul controverselor de la prezentarea sa la Festivalul de Film de la Veneția la începutul lunii septembrie, autoritățile ucrainene considerându-l drept „propaganda rusă” . Regizoarea, care a petrecut câteva luni într-un batalion rus care luptă în Ucraina, dezvăluie viața de zi cu zi a soldaților. Ea a declarat pentru Agence France-Presse (AFP) că filmul ei a fost „un documentar împotriva războiului” și a arătat „oameni obișnuiți” .

„Acest film de propagandă nu abordează și nu recunoaște atrocitățile comise de Rusia în timpul invaziei sale ” în februarie 2022, a acuzat ministerul într-un comunicat de presă. Documentarul „promovează ideea (…) că rușii sunt la fel de victime ca ucrainenii, ceea ce este inacceptabil ”, citim din nou. Ea este a 233 persoana care se află pe această listă, potrivit aceleiași surse.

Ministrul Mykola Totchytsky, citat în comunicatul de presă, a spus că cazuri precum cel al Anastasiei Trofimova fac parte dintr-un „război informațional mai larg lansat de Rusia, care încearcă să-și justifice agresiunea prin cultură și mass-media” .

Documentarul a fost anulat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto din cauza amenintarilor

Documentarul  Russians at War , anulat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto (TIFF) din cauza „amenințărilor”, va fi în sfârșit pe ecrane marți în orașul canadian, în ciuda noilor proteste.

Festivalul în sine s-a încheiat duminică seara, dar două proiecții ale controversatului film sunt programate marți la TIFF Lightbox, un centru cultural din oraș.

De la prezentarea sa la Festivalul de Film de la Veneția, acest film al regizoarei ruso-canadiene Anastasia Trofimova, dând voce soldaților ruși, a atras furia personalităților culturale și politice ucrainene care îl văd drept „propaganda rusă” .

Săptămâna trecută, festivalul a anunțat anularea a ceea ce urma să fie premiera nord-americană într-o „decizie fără precedent” . Dar organizatorii s-au angajat să arate filmul.

Canalul public TVO, care a contribuit la finanțarea documentarului, a anunțat că își retrage sprijinul și a declarat că nu îl va difuza. Aceasta urmează în special criticilor din partea viceprim-ministrului canadian Chrystia Freeland. Aceasta din urmă, de origine ucraineană din partea mamei, se opusese proiecției filmului în cursul săptămânii, declarând că „nu poate exista echivalență morală în acest război” .

sursă: Le Monde


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background