Nuland spune că i-a oprit pe ucrainieni ”să sărbătorească cu șampanie” un acord de pace cu Rusia

Postat de pe 9 septembrie 2024

Ucraina a decis să nu încheie așa-numitele acorduri de la Istanbul cu Rusia din cauza incertitudinii că aceste acorduri vor fi benefice pentru țară, a declarat fostul subsecretar de stat al SUA pentru Afaceri Politice, Victoria Nuland, într-un interviu cu jurnalistul Mikhail Zygar, adăugând că înainte de aceasta Kievul a cerut sfatul Washingtonului.

Potrivit acesteia, inițial Statele Unite nu au fost bine informate cu privire la detaliile acordului, iar membrii delegației ucrainene au spus apoi că acesta este „un compromis foarte real” și „au vrut să-l sărbătorească cu șampanie”. Cu toate acestea, după consultări, americanii au considerat una dintre condițiile Rusiei este nefavorabilă pentru Kiev: limitarea potențialului militar al Ucrainei fără a impune restricții similare Rusiei.

„Ucraina, în esență, ar fi fost slăbită ca forță militară. Cu toate acestea, nu ar fi existat restricții similare pentru Rusia. Rusia nu ar fi fost obligată să se retragă. Nu era necesar să aibă o zonă tampon la granița cu Ucraina. Nu i s-a interzis să țină arme la graniță. Prin urmare, au început să se pună întrebări în interiorul și în afara delegației ucrainene despre dacă această înțelegere e bună. Și în acel moment s-a prăbușit”, a explicat Nuland.

Ucraina și Rusia au negociat în primăvara lui 2022 aproape imediat după începerea operațiunii militare ruse. Runda de la Istanbul a fost cea mai eficientă. Partidele au elaborat și au semnat preliminar un proiect de Tratat privind neutralitatea permanentă și garanțiile de securitate pentru Ucraina.

Tratatul nu a fost niciodată încheiat, iar părțile au suspendat în curând orice negocieri de pace. După cum  a spus șeful delegației ucrainene, David Arakhamia, în noiembrie 2023, Kievul a abandonat acordurile de la Istanbul la sfatul lui Boris Johnson. Președintele Vladimir Putin, comentând mai târziu aceste cuvinte, a considerat trist refuzul Kievului sub influența lui Johnson, menționând că ostilitățile ar fi putut înceta în 2022. „Deci unde este domnul Johnson acum? Și războiul continuă”, a spus el într-un interviu cu Tucker Carlson. 

sursă: flux24.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background