Romoșan: SUA vor lua măsuri dure contra Turciei. E posibil ca și România să fie puternic zguduită!

Postat de pe 3 septembrie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, analistul Petru Romoșan a descris consecințele geopolitice generate de cererea oficială a Turciei de a adera la BRICS+.

Ieri, Recep Tayyip Erdogan a oficializat cererea de aderare a Turciei la BRICS. Deja de 2-3 ani se știa că Turcia dorește să facă acest pas. Turcii au făcut acest pas de oficializare a aderării cu doar două luni înainte de organizarea Summit-ului oficial BRICS, de la Kazan. Niciun oficial turc nu s-a pronunțat pe această temă, întreaga știre rezumându-se la un anunț oficial de necontestat.

La İncirlik, în Turcia, sunt 150 din cele 200 de sisteme nucleare pe care americanii le dețin în Europa. Din punct de vedere militar, İncirlikul devine chiar mai important decât Ramsteinul din Germania. E limpede că americanii nu vor să părăsească Marea Neagră, motiv pentru care s-au pregătit din timp pentru a muta capacitățile militare de la İncirlik în România, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din Constanța. Inițial, americanii ar fi dorit să se extindă și către Bulgaria, însă bulgarii sunt reticenți în fața acestei decizii și refuză să se predea. „Schimbarea de macaz a Turciei ne privește direct: o dată pentru că NATO slăbește, pentru că Turcia are a doua cea mai mare armată regulată după cea a SUA, dar și pentru că Turcia a pornit pe drumul părăsirii NATO, exercitându-și dreptul de veto și creând probleme în Europa. Asta schimbă foarte mult situația pentru noi, cu atât mai mult cu cât baza militară va fi mutată direct în România, pe litoralul românesc. NATO își pierde cel mai important pilon dinspre est!”, a explicat Petru Romoșan.

Prezența lui Victor Ponta lângă premierul Marcel Ciolacu ar putea fi problematică începând din acest moment, pentru că Ponta reprezintă o garanție a deschiderii României către companiile turcești, care, în prezent, domină toate lucrările de la Ministerul Transporturilor. Americanii vor lua măsuri dure împotriva Turciei, cu atât mai mult după ce va fi acceptată în BRICS. Erdogan se teme de o nouă tentativă de asasinat îndreptată împotriva sa. România va înlocui Turcia, pentru că americanii au nevoie de un punct strategic la Marea Neagră și cât mai aproape de Rusia.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background