Polonia și alte țări vecine cu Ucraina au „datoria” să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei

Postat de pe 3 septembrie 2024

Într-un interviu acordat luni Financial Times ( FT ), Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de externe, consideră că Varșovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele rusești care zboară deasupra Ucrainei și se apropie de teritoriul acesteia. Radosław Sikorski spune că Varșovia trebuie să protejeze cetățenii în ciuda opoziției NATO

Polonia și alte țări care se învecinează cu Ucraina au „datoria” de a doborî rachetele rusești înainte de a intra în spațiul lor aerian, în ciuda opoziției NATO, a declarat ministrul polonez de externe.

Radosław Sikorski a declarat pentru Financial Times într-un interviu că Varșovia are obligația de a asigura siguranța cetățenilor săi, indiferent de temerile că interceptările asupra teritoriului ucrainean ar putea implica alianța atlantică în războiul Rusiei împotriva Ucrainei .

„Aderarea la NATO nu depășește responsabilitatea fiecărei țări pentru protecția propriului spațiu aerian – este propria noastră datorie constituțională”, a spus Sikorsky.

„Sunt personal de părere că, atunci când rachetele ostile sunt pe cale să pătrundă în spațiul nostru aerian, ar fi legitimă autoapărare [să le lovesc], deoarece odată ce trec în spațiul nostru aerian, riscul ca resturi să rănească pe cineva este semnificativ”

Polonia a semnat la începutul acestei veri un acord bilateral de securitate cu Ucraina în care cele două țări s-au angajat să examineze „fezabilitatea unei posibile interceptări în spațiul aerian al rachetelor și UAV-urilor ucrainene trase în direcția teritoriului Poloniei, în urma procedurilor necesare convenite de statele și organizațiile implicate.”

Cu toate acestea, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a respins propunerea, spunând că riscă ca alianța „să devină parte a conflictului”.

Sikorski a insistat asupra dreptului țării sale de a intercepta după ce o presupusă dronă rusă a intrat în Polonia pe 26 august. Autoritățile poloneze au căutat de atunci un UAV, care ar fi putut ateriza înapoi pe teritoriul ucrainean, după ce probabil a deviat cursul în timpul unui atac rusesc cu rachete în masă asupra Ucraina.

Alte rachete au aterizat în Polonia de la invazia totală a Ucrainei de către Moscova în 2022, în timp ce dronele rusești s-au rătăcit recent în spațiul aerian al României.

Sikorski a spus că riscul victimelor poloneze crește cu cât o rachetă era mai aproape de țintă atunci când a fost interceptată, așa că este de preferat să o doboare la o altitudine mai mare deasupra Ucrainei.

„Ucrainenii ne-au spus: sunteți bineveniți”, a adăugat el.

Unii oficiali occidentali spun că o astfel de politică ar estompa liniile roșii asupra intervenției vestice și ar putea provoca represalii rusești. Kievul și-a împins aliații occidentali să se implice mai mult în război, inclusiv prin asigurarea unei apărări aeriene asupra vestului Ucrainei din bateriile situate pe teritoriul NATO.

De asemenea, și-a presat în mod repetat aliații să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. NATO a respins astfel de apeluri, spunând că ar putea-o aduce în conflict direct cu forțele ruse.

Mircea Geoană, generalul adjunct de securitate al NATO, a declarat pentru FinancialTimes: „Trebuie să facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina și să facem tot ce putem pentru a evita escaladarea. Și aici linia NATO este consecventă încă de la începutul războiului.”

„Desigur că respectăm dreptul suveran al fiecărui aliat de a asigura securitatea națională. Dar în cadrul NATO, ne consultăm întotdeauna înainte de a intra în ceva care ar putea avea consecințe asupra noastră tuturor – iar aliații noștri polonezi au fost întotdeauna impecabili în consultarea în interiorul alianței”, a adăugat Geoană.

Cu toate acestea, mulți ucraineni speră că poziția NATO va evolua.

„Am văzut că unele linii roșii pot fi mutate”, a spus Mykola Nazarov, un analist de securitate la grupul de reflecție Globsec din Kiev, referindu-se la deciziile capitalelor occidentale de a trimite rachete cu rază lungă de acțiune, tancuri moderne și avioane de luptă F-16.

„Ucrainenii fac presiuni mari pentru a permite Poloniei să intervină și pentru că Ucraina nu are resursele aeriene pentru a acoperi bine tot teritoriul său, în special acum vestul Ucrainei”.

Sikorski a spus că este prea devreme pentru a judeca succesul militar al incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk din vestul Rusiei, care a început pe 6 august. Dar a salutat ofensiva ca pe o modalitate de a șoca președintele rus Vladimir Putin și de a-i arăta că „victima nu nu nu faceți întotdeauna ceea ce vă așteptați”.

Sikorski a adăugat: „Nu doar Ucraina, ci întregul Occident ar trebui să-l țină pe Putin dezechilibrat și una dintre greșelile pe care partea noastră a făcut-o în mod constant este să-i spunem în avans lui Putin ce vom face sau nu – și de aceea rezultatul acestei incursiuni din Kursk este cu mult mai bun decât contraofensiva de anul trecut, care era atât de simplu de anticipat și, prin urmare, de pregătit.”

Înainte de alegerile prezidențiale din SUA, Sikorski a sugerat că politicienii europeni ar trebui să facă mai mult pentru a convinge publicul american și politicienii săi că Europa nu a rămas în urmă în contribuția la securitatea internațională.

„Avem o poveste bună de spus: nu numai că cheltuim mai mult pentru apărare, dar de fapt cheltuim mai mult pentru Ucraina decât Statele Unite”, a spus el, când a adăugat la cheltuielile militare ajutorul financiar și umanitar mai mare oferit de Europa.

sursă: Financial Times


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background