Danemarca va deveni prima țară din lume care va impozita flatulaţiile si râgâielile animalelor

Postat de pe 11 iulie 2024

Danemarca va deveni prima țară din lume care va impozita  flatulaţiile si râgâielile de bovine , o măsură unică care își propune să aducă țara scandinavă, care se prezintă ca una dintre cele mai virtuoase din punct de vedere climatic , mai aproape de obiectivul său de neutralitate carbon în 2045, scrie Le Figaro

Din 2030, eliberările de metan, al doilea cel mai prezent gaz cu efect de seră în atmosferă, cauzate de flatulența bovinelor și porcilor danezi vor fi impozitate cu o cotă de 300 de coroane (40,2 euro) pe tonă de echivalent CO2.

Această sumă va crește la 750 de coroane (aproximativ 100 de euro) cinci ani mai târziu, în 2035, conform termenilor unui acord încheiat la sfârșitul lunii iunie între guvern, parte din opoziție și reprezentanți ai crescătorilor, industriei și comerțului și lumea sindicală. Textul trebuie încă aprobat de Parlament care îl va examina după vară.

Pentru Christian Fromberg, specialist în agricultură la Greenpeace , textul „dă speranță, într-un context în care multe țări dau înapoi în acțiunile lor climatice” . „Deși taxa pe carbon ar fi trebuit să fie mai mare și pusă în aplicare mai devreme, rămâne un pas important ”, a salutat el pentru AFP. În acest sens, șeful Greenpeace deplânge în același timp o „uriașă oportunitate pierdută” de a permite „agriculturii daneze să ia o nouă direcție”, în timp ce practicile sale rămân foarte intense și eliberează mult azot, responsabil pentru dezoxigenarea apei. Fără oxigen, fauna și flora marine dispar.

60% deducere fiscală

Pentru Asociația Daneză pentru Agricultură Durabilă, totuși, acordul este „inutil” . Este „o zi tristă pentru agricultură ”, a spus ea într-un comunicat de presă. „Ca fermier, mă simt inconfortabil pentru că participăm la un experiment incert” care ar putea amenința „securitatea aprovizionării cu alimente ”, a spus președintele său Peter Kiaer, amintind de abandonarea de către Noua Zeelandă a unei propuneri similare în fața a revoltei crescătorilor.

Pentru a îndulci factura pentru fermierii danezi, planul propune o deducere fiscală de 60%. Costul real pentru crescători este de așteptat să se ridice la 120 de coroane (16 euro) pe tonă din 2030 și 300 de coroane cinci ani mai târziu. Cu toate acestea, proiecțiile Ministerului Economiei estimează că în urma acordului ar putea dispărea până la 2.000 de locuri de muncă în sector până în 2035. Veniturile generate de taxă vor fi reinvestite în tranziția ecologică a industriei agricole. Peste 60% din suprafața țării este dedicată agriculturii.

În plus, debarasarea a 140.000 de hectare ar trebui să permită creșterea stocării de carbon în sol, reducerea concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă. „În Danemarca, avem mitul de a fi un pionier în materie de ecologie ”, se plânge Christian Fromberg. „Este foarte greu de spus că acest acord este istoric. Este o continuare a intensificării agriculturii daneze în ultimii 70 de ani. Și acordul încurajează agricultura daneză să rămână cea mai intensă țară producătoare de carne din lume . La nivel global, Danemarca este unul dintre cei mai importanți exportatori de carne de porc, care reprezintă aproape jumătate din exporturile agricole ale țării, potrivit Consiliului Danez pentru Agricultură și Alimentație.

sursă: Le Figaro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background