Peiu: Ciolacu este prins în menghină – victoria lui Firea ar fi împotriva lui, eșecul ei ar fi din cauza ezitării lui!

Postat de pe 7 iunie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, profesorul de economie Petrișor Peiu a vorbit despre alegerile ce se vor desfășura pe 9 iunie, punctând faptul că anul acesta s-au organizat cele mai puțin politizate alegeri, în lipsa unei dezbateri reale despre proiecte și valori.

Haosul care se creează în jurul alegerilor locale este cauzat tocmai de felul aberant în care este făcută legea, organizându-se un singur tur de alegeri. Orice candidat care beneficiază de 20-25% din voturile cetățenilor prezenți la vot (un scor minoritar totuși, total nereprezentativ) poate să iasă primar, ceea ce este o pervertire totală a sensului democrației.

Nicușor Dan a refuzat orice fel de dezbatere în campanie, deși o astfel de apariție publică nu l-ar fi dezavantajat. Electoratul nu-și poate forma o părere despre candidați în lipsa unei dezbateri, iar asta alterează și distorsionează democrația în România. În cursa pentru Primăria Municipiului București, lupta se va da între Nicușor Dan și Gabriela Firea, iar polarizarea votului e posibil să-l avantajeze pe Nicușor Dan. Având în vedere că Nicușor Dan este un „lup singuratic”, nu vor exista mari consecințe în plan politic dacă acesta va obține un nou mandat. Totuși, USR/ADU au beneficiat în această campanie de pe urma asocierii lor cu Nicușor Dan, chiar dacă acesta a părăsit partidul.

O situație similară este observabilă și în cazul Gabrielei Firea, unde consecințele alegerii sale s-ar vedea mai degrabă în interiorul PSD-ului. S-ar putea ca o majoritate solidă din partid să-și dea seama că Marcel Ciolacu nu este un conducător atât de bun și să dorească să-l înlocuiască. Dacă PSD pierde la europarlamentare, aceasta este o dovadă clară a faptului că Marcel Ciolacu este un „lider de paie”, motiv pentru care ar trebui să plece de la conducerea partidului. „Victoria Gabrielei Firea la București l-ar avantaja și pe Ciolacu, dar și eșecul ei e tot al lui Ciolacu. Deci Marcel Ciolacu este prins într-o menghină”, a evidențiat Petrișor Peiu.

Petrișor Peiu crede că AUR-ul va ieși pe locul al doilea la europarlamentare, dar nu cu mult în fața ADU, care a avut inspirația să se agațe de Nicușor Dan. Altfel ar fi obținut un scor de sub 15%.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background