Google a pus gând rău jurnalismului de calitate
Postat de Gold FM Radio pe 29 februarie 2024
Autor: Marius Ghilezan
Fulminanta dezvoltare a tehnologiei pune în pericol vechile meserii.Dacă folosirea roboților în industrie e o acțiune mai puțin malignă pentru societate, introducerea AI în literatură, mass-media, relațiile publice va distruge latura umanistă a ființei umane. Rezistența față de asaltul tehnologic e din ce în ce mai slabă. Generația Z e impasibilă. Reprezentanții Old School suferă de depresie. Bunicii au ajuns, ca noi în copilărie, să lectureze cărți pe furiș, de teamă să nu râdă nepoții. Pe noi ne certau bunicii că citeam prea mult.
Publicația Adweek a dezvăluit recent că Google plătește editorii pentru a testa o platformă AI nelansată, în stare să scrie trei articole pe zi. Conform acordului, „se așteaptă ca patronatele de media să folosească suita de instrumente pentru a produce un volum fix de conținut timp de 12 luni,” în schimbul unei „remunerații lunare care se ridică la o sumă de cinci cifre anual.”
Ziariștii de la Adweek, una dintre cele mai renumite publicații de studiu a brandurilor, au chestionat managementul Google despre intențiile avute. Conform unei declarații publice, cei de la Google au susținut că inițiativa lor tehnologică vine în sprijinul organizațiile de știri, „în special a editorilor mai mici.” Google a cerut publicațiilor asociate liste cu adresele agențiilor guvernamentale și ale organizațiilor de știri, care creează știri considerate relevante pentru cititorii. Adică oficiale.
În realitate, constată cei de la Adweek, acțiunea e mai degrabă un cui bătut în sicriul jurnalismului de calitate.
Adweek mai sesizează că Google nu impune editorilor să marcheze conținutul ca fiind generat de AI, ceea ce înseamnă că materialele Inteligenței Artificiale vor intra în competiție liberă cu cele ale jurnaliștilor adevărați. Mai mult, conform dialogului dintre cele două părți, Google a negat intenția de a substitui munca jurnaliștilor.
Concluzia de final e că micul mare robot digital se amușinează prin redacții cu mesajul din pandemie: “Luați-vă informațiile doar din sursele oficiale!”
Pentru cei care nu știu, jurnalistul era câinele de pază a societății care urmărea toate viciile de sistem și toate acțiunile neavenite.
Un ziarist Old School critică, nu laudă, nu judecă, doar constată, exprimă punctele de vedere divergente etc. Acestea vor dispărea odată cu invazia AI, dacă guvernele nu vor ridica scuturi de apărare. Mă tem că, văzând lascivitatea tinerilor, preocupați doar să nu rămână fără baterie la Iphone și să nu întârzie pakistanezul de la Glovo, nici nu va mai avea cine să apere dreptul la informare corectă.
Viitorul va fi al temniței digitale. Așa cum am mai spus, va fi pentru prima oară în istoria umanității când victimele vor intra singure în închisoare, crezând că au depășit Raiul.
sursă: newstand.ro