Germania își trimite trupele în prima linie dacă Putin atacă NATO: 4.800 de soldați germani vor fi bazați în Lituania
Postat de Gold FM Radio pe 19 decembrie 2023
Berlinul se deplasează cu o viteză neobișnuită pentru a trimite o nouă brigadă de tancuri blindate într-o zonă pe care strategii lituanieni o consideră expusă unui atac rusesc, scrie Politico
Invazia Ucrainei de către Rusia determină Germania să facă ceva fără precedent – să bazeze permanent mii de trupe la doar aproximativ 100 de kilometri de granița cu Rusia și chiar pe linia de foc dacă Kremlinul va lansa vreodată un atac asupra teritoriului NATO.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, s-a aflat luni la Vilnius pentru a semna un acord cu omologul său lituanian, Arvydas Anušauskas, care stabilește condițiile în care 4.800 de soldați germani plus 200 de civili vor fi bazați în țara baltică.
„Cu această brigadă pregătită pentru război, ne asumăm o responsabilitate de conducere aici, în alianță și pe flancul estic al NATO” a spus Pistorius adăugând: „Viteza proiectului arată clar că Germania a înțeles noua realitate a securității”.
Războiul din Ucraina a răsturnat gândirea militară din Berlin – presând generalii și politicienii să se miște cu o viteză neobișnuită.
Într-un semn al cererilor crescânde la adresa Bundeswehr, una dintre unitățile care compun noua brigadă este Panzerbatallion 203 din Augustdorf în Renania de Nord-Westfalia, dar acea unitate blindată a predat Ucrainei toate tancurile sale Leopard 2 și așteaptă noile înlocuiri.
Pistorius a spus că comanda pentru rezervoarele de schimb pentru 203rd este în curs – și odată construite, acestea vor fi expediate direct în Lituania.
Dar fără un plan adecvat de finanțare pe termen lung și fără sistemele lor principale de luptă Leopard 2, brigada Lituania „nici măcar nu va fi pregătită pentru apărare”; a avertizat Roderich Kiesewetter, un politician din opoziţia creştin-democraţilor şi un colonel pensionar în Bundeswehr, cu 27 de ani de serviciu.
„Concluzia este că reaprovizionarea [cu Leopard 2] este accelerată” înainte de desfășurare, a spus Aylin Matlé, un coleg la Consiliul German pentru Relații Externe, sau Panzerbattalion 203 ar putea fi trimis în Lituania „fără sistemul lor principal de luptă”.
Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la modul în care implementarea se potrivește cu finanțele publice tensionate ale Germaniei.
Pistorious a spus că o unitate ca cea trimisă în Lituania – numită Panzerbrigade 42 – costă între 25 și 30 de milioane de euro pe lună pentru menținerea ei în Germania. Primele elemente vor fi desfășurate anul viitor, iar brigada completă ar trebui să fie în vigoare până în 2027.
Lituania va construi infrastructura fizică pentru baze, cheltuind aproximativ 0,3% din PIB în următorii ani, a declarat reporterilor Laurynas Kasčiūnas, șeful comisiei de securitate și apărare națională a parlamentului lituanian.
Deocamdată, Bundeswehr se poate baza cel puțin parțial pe un fond special unic de 100 de miliarde de euro pentru a suplimenta bugetul obișnuit al apărării. Cu toate acestea, Kiesewetter a spus că este îngrijorat că banii „seacă”; mai devreme decât se anticipa, din cauza inflației care mănâncă fondul.
„Va trebui să clarificăm din 2027, când fondul special a fost epuizat, cum va fi atins 2% [ținta de cheltuieli NATO]”; spune Pistorius. „Sustenabilitatea este factorul decisiv dacă vrem să rămânem capabili de descurajare și apărare în câțiva ani’ timp, ceea ce trebuie să fim.”
Putere de foc
Dar, indiferent de echipament și bani, Berlinul se angajează în implementarea masurii pe care guvernul german o numește „proiect far”; semnalându-și disponibilitatea de a proteja aliații NATO și de a transforma Bundeswehr într-o „forță pregătită de război”; .
„Flancul estic s-a mutat acum spre est și este datoria Germaniei să-l protejeze”, a spus Pistorius.
Actuala desfășurare a Germaniei în Lituania este una dintre cele opt grupuri de luptă cu prezență înaintată îmbunătățite prin rotație înființate de NATO în țările de-a lungul frontierei sale de est; Germania este națiunea lider în Lituania. Belgia, Republica Cehă, Luxemburg, Olanda, Norvegia și SUA contribuie și ele cu trupe.
Noua unitate va avea sediul în două locații – Rukla, lângă cel de-al doilea oraș al Lituaniei, Kaunas, și Rūdninkai, lângă capitala Vilnius.
Acele baze plasează unitățile germane foarte aproape de Gapul Suwałki — un punct îngust care leagă exclava Kaliningrad a Rusiei de Belarus, aliatul apropiat al acesteia , despre care planificatorii militari occidentali avertizează că ar fi probabil una dintre primele ținte ale Rusiei dacă Vladimir Putin ar alege să escaladeze războiul din Ucraina într-o confruntare cu NATO.
„Ar trebui să ne așteptăm nu numai la scenarii bune, ci și la cele mai rele. Deci trebuie să fim pregătiți… Rusia rămâne principala amenințare pentru noi și pentru NATO”, a spus ministrul lituanian Anušauskas.
sursa: mariustuca.ro