Jessie Baneș: Drogurile și complicitatea Poliției distrug suflete nevinovate în România
Postat de Gold FM Radio pe 22 august 2023
Jessie Baneș, moderatoarea noului podcast, „România Nefardată”: Dependența de droguri cultivată de timpuriu și complicitatea Poliției distrug suflete nevinovate în România
Autor: Oana-Medeea Groza
În cadrul noului podcast, „România Nefardată”, moderat de Jessie Baneș, a fost abordat scandalul momentului, care a zguduit întreaga țară încă de sâmbătă, când toate posturile de televiziune și canalele de știri au anunțat că un tânăr de 19 ani a spulberat cu mașina un grup de persoane în stațiunea 2 Mai, accidentul soldându-se cu 2 victime.
Vlad Pascu este băiatul de 19 ani care a izbit mortal 2 tineri în stațiunea 2 Mai, fiul lui Mihai și al Mirunei Pascu, doi interlopi și cămătari de temut, prezentați ca oameni de afaceri. Tânărul are antecedente, anul trecut fiind prins de către cei de la DIICOT, însă dosarul a fost închis rapid, întreaga situație fiind mușamalizată.
Ar fi existat șanse mari ca accidentul să fie evitat, în ziua cu pricina Vlad Pascu fiind oprit de către polițiști de două ori din cauza comportamentului bizar pe care îl afișa în trafic. Deși a fost dus la secție, tânărul nu a fost testat în vederea depistării consumului de droguri, secția acuzând că nu deține un astfel de aparat de testare. Mai mult decât atât, odată oprit, a fost constatată lipsa actelor obligatorii: RCA-ul și ITP-ul, însă polițiștii au greșit, din nou, dându-i voie să circule liber și nestingherit. Se crede că polițiștii ar fi fost influențați din exterior să acționeze în beneficiul posibilului infractor prins, fie din cauză că au fost intimidați de influența tatălui, fie pentru că au fost mituiți.
Jessie Baneș a cerut expertiza investigatorului Mihai Belu, care a pus la dispoziție documente care prezintă exact de ce se ocupau părinții lui Vlad Pascu:
Aceasta este o dovadă în plus a faptului că pilele și relațiile părinților l-au scăpat pe tânărul infractor din ghearele justiției. Mai mult decât atât, localnicii depun mărturie că Poliția este mână în mână cu traficanții: „Pe timpul verii, multe inspectorate județene detașează personal către IPJ Constanța, din cauza lipsei de personal a celor de acolo. Se spune în Poliție, în folclorul lor, că cei detașați se duc acolo ‘să producă’ și se întorc cu 3.000, ba 5.000, ba chiar 10.000 de euro. De verificat dacă cei care l-au oprit pe acest drogangiu chiar înainte să comită accidentul erau de la IPJ Constanța sau detașați”. Unul dintre polițiștii care l-au oprit pe Vlad Pascu în ziua nefastă a accidentului era detașat, venit din București, cu o experiență de doar 2 ani în Poliție.
„Este foarte trist să vedem ce se întâmplă cu acești tineri care își distrug viețile lor, în primul și în primul rând, și în al doilea rând și viețile altora. În România, intri la închisoare dacă furi o pâine din cauza sărăciei extreme, dar dacă cei care au bani scapă ușor de orice acuzație, chiar și când e vorba de infracțiuni extrem de grave. Consumul de droguri este scăpat de sub control și este strigător la cer că nu se sesizează nimeni de la vârful puterii în legătură cu ce se întâmplă în rândul tinerilor”, a punctat Jessie Baneș.
Din păcate, aproape că este o certitudine că Vlad Pascu va scăpa basma curată, pentru că pare că se coace o măsluire a dosarului și cu siguranță tatăl său se va folosi de relațiile și influența pe care le deține pentru a-și scăpa copilul de închisoare, pentru a doua oară. Chiar și tatăl uneia dintre victime declara, îndurerat și cu lacrimi în ochi, aproape fără speranță, că își dorește ca dosarul să nu se închidă rapid și să nu se mușamalizeze totul.
Conform statisticilor oficiale, în anul 2022 au fost depistați peste 3.200 de șoferi care s-au urcat la volan sub influența stupefiantelor. Dacă luăm în calcul că testele achiziționate de Poliția Română sunt defectuoase și dau frecvent erori, numărul este cu siguranță mai mare. După doar câteva luni după ce obțin permisul, copiilor de bani gata li se oferă de către părinți bolizi de lux. „Cum ar putea un tânăr să aprecieze un asemenea cadou? Cum va ști acesta mai târziu să aprecieze banul?”, sunt două întrebări valide pe care Jessie Baneș le-a pus în atenția publicului, subliniind modul eronat în care părinții înțeleg să-și „educe” copiii.
Mai grav decât atât este chiar neglijența părinților și faptul că aceștia le cântă în strună odraslelor lor, urmând ca atunci când acestea intră în probleme, părinții să se folosească de toate mijloacele posibile să altereze adevărul și să-i scape pe copiii lor de închisoare, deși știu prea bine că sunt vinovați. „De ce nu a primit consiliere psihologică sau de ce nu a fost introdus într-un program de reeducare, pentru că era minor acum un an și jumătate când a fost prins consumând droguri de mare risc? Din păcate, astfel de copii sunt rezultatul lipsei de educație din România, a lipsei de cultură și de bun simț, care, după cum se observă, se transmite din generație în generație. Avem noi, românii, o vorbă: ‘ce se naște din pisică, șoareci mănâncă’.
Vina nu îi aparține acestui copil, ci părinților lui care nu au știut sau nu au putut sau nu au vrut să-i ofere o educație potrivită și n-au știut să-l pună pe drumul cel bun. Din contră, copilul a adoptat același comportament și a învățat de la tatăl său lucruri care nu erau potrivite pentru un tânăr la început de drum, neexperimentat, cum ar fi pasiunea pentru mașini, bani și comportamentul deviant. Repet, acest tânăr nu are nicio vină; el doar a copiat comportamentul pe care l-a văzut în familie, întrucât tatăl său, acum câțiva ani, o amenința cu moartea pe Monica Tatoiu și pe soțul ei și era acuzat în dosare alături de Sile Cămătaru.
O altă vină importanta în cazuri de acest gen o are și statul român, pentru că la noi acești cămătari nu sunt trași la răspundere, nu sunt pedepsiți și infractorii scapă mereu basma curată. Această complicitate a sistemului cu infractorii, care se întâmplă de la Revoluție încoace a pus statul român pe butuci și le-a arătat celor care vor sa comită ilegalități că ‘se poate’”, a concluzionat Jessie Baneș.