Mihai Neamțu: Există o brigadă de intelectuali ce subminează fundamentul BOR
Postat de Gold FM Radio pe 20 iulie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Mihail Neamțu a analizat atitudinea și rolul intelectualilor români în relația cu BOR.
Analiza lui Mihai Neamțu a debutat cu o retrospectivă asupra activității Ministerului Culturii din ultimele decenii, acesta subliniind faptul că majoritatea personalităților care ar fi putut prezenta imaginea luminoasă a României în producții cinematografice, de pildă, au fost supuse unui proces de defăimare și de pătare a reputației la comandă. Mihai Neamțu a făcut apel la conștientizarea toxicității acestui trend de către intelectualitatea românească și trezirea din somnul dulce al ignoranței. Românii au ajuns să lupte mai mult pentru valorile și siguranța altora decât pentru integritatea propriei națiuni.
Gabriel Liiceanu, actualul patron al unei edituri foarte bine cotate, este unul dintre intelectualii români care încurajează acest curent distructiv în România, fiind dedicat, alături de alții, intereselor Factorului Extern. Mihai Neamțu a admis faptul că foarte mulți dintre intelectualii români ai prezentului, printre care se numără Gabriel Liiceanu, Lucian Boia, Emil Hurezeanu și alții, fac parte dintr-o brigadă care sădește dihonie în societatea românească și care creează dezechilibru în Biserica Ortodoxă Română prin propuneri nepotrivite. Mihai Neamțu consideră însă că Andrei Pleșu nu este unul dintre intelectualii care au distrus BOR, precizând chiar că Pleșu și cu Liiceanu nu își mai vorbesc. Andrei Pleșu poate fi încadrat în categoria intelectualilor creștini, în viziunea lui Mihai Neamțu.
„Eu nu văd în opera lui Andrei Pleșu o amprentă a lui George Soros. Văd în schimb, recunosc, o influență a unui duh globalist, dilematic și secularist în publicația ‘Dilema Veche’. Eu cred că de când domnia sa nu se mai ocupă de această publicație și această platformă a devenit o platformă bună pentru deconstrucția instituțiilor vitale ale unei națiuni”, a punctat Mihai Neamțu.
Dincolo de acești intelectuali care au fost beneficiarii investiției statului român, pe care au tratat-o ca pe o sinecură, există și câțiva intelectuali care sprijină mișcările naționale și încercările de renormalizare a spațiului public românesc devenit isteric. Câțiva dintre ei, enumerați de Mihai Neamțu, sunt Paul Dragoș Aligica și Dan Dungaciu, la care se adaugă tânăra generație ce începe să se afirme timid, dar semnificativ, tineri care scriu pe platforme cum este și Syntopic.
„Dacă ataci ortodoxia astăzi, fie că te numești Oliver Jens Schmitt, sau că te numești Gabriel Liiceanu, și spui că ortodoxia este vinovată de toate păcatele, legionarismul, comunismul, fascismul clerical interbelic, naționalismul, filetismul, toate categoriile acestea negative aplicate ortodoxiei, distrugi structura sufletească (admirativă), în special a tinerilor”, a explicat Mihai Neamțu. În România, ortodoxia încă exprimă normalitatea și firescul.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro