Bilanțul evenimentelor din 2022 în viziunea lui Petru Romoșan

Postat de pe 19 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a realizat o analiză succintă a evenimentelor majore care au marcat anul 2022.

2022, anul guvernat de crize

După cum a subliniat analistul Petru Romoșan, anul 2022 a fost marcat de crize, consecutiv celor deja începute în anii precedenți odată cu izbucnirea pandemie. Anul acesta am avut de-a face cu războiul din Ucraina și cu sancțiunile aberante ale Europei care au generat o criză energetică de proporții. Consecințele acestor sancțiuni absurde se vor putea observa pe parcursul iernii și pe parcursul anului 2023. Cel mai mare impact va fi resimțit în momentul în care dobânzile americane vor ajunge la 5% (aproximativ în luna martie-aprilie), declanșându-se astfel prăbușirea economiilor.

Totodată, anul 2022 a fost profund marcat de o transformare a presei libere (cea care mai purta totuși această etichetă) în presă propagandistică, executându-se ordinele din afară. Petru Romoșan a subliniat faptul că propaganda este preluată direct de la Ministerul de Război de la Kiev, informațiile fiind într-o foarte mare măsură fabricate de „propagandiști britanici meseriași”.

Rusia la începutul lui 2022 vs. Rusia la începutul lui 2023

Petru Romoșan a amintit faptul că în decembrie 2021 Rusia a trimis un tratat care i-a fost refuzat integral, ceea ce a determinat-o să ia atitudine pentru a-și recăpăta siguranța granițelor. Totodată, toată lumea a vorbit despre trupele rusești trimise în Ucraina, dar mai nimeni nu a menționat faptul că la începutul anului chiar ucrainenii trimiteau trupe către Donbass, teritoriu cu o populație majoritar rusofilă, ceea ce a reprezentat o nouă amenințare pentru Putin.

Rusia s-a reorientat spre partenerii asiatici și spre alianța BRICS. Din aceeași alianță face parte și Brazilia care și-a intensificat producția de armament, ceea ce indică faptul că războiul poate continua chiar dincolo de anul 2023, conform spuselor lui Petru Romoșan. Chiar dacă n-ar fi atacat Rusia, Ucraina tot ar fi primit armament în masă, după cum a declarat Angela Merkel.

Ruptura relației economice dintre Rusia și Germania

Un alt eveniment deosebit de important de anul acesta este reprezentat de ruptura relațiilor economice dintre Rusia și Germania. Cel mai mult are de suferit Germania, iar SUA are cel mai mult de profitat din acest context, pentru că îi este oferită șansa de a prelua sectoare importante din industria germană. „Lumea europeană a descoperit cât de mult depinde de America, cât de importante sunt bazele americane din Europa și ce înseamnă de fapt NATO – un instrument foarte puternic de dominație a Americii asupra Europei. Similar e și cu UE, care face politica americană prin Ursula von der Leyen”, a explicat Petru Romoșan.  

China anului 2022

China a încheiat anul fastuos cu vizita președintelui Xi Jinping în Arabia Saudită, unde au avut loc trei întâlniri deosebit de importante: una cu regele Arabiei Saudite, Salman, una cu țările din Golf și una cu lumea arabă, conform descrierii lui Petru Romoșan. „Prin asta China resetează atât legăturile economice, cât și legăturile de tip civilizațional”, a punctat Cozmin Gușă. Marea noutate este că începem să vorbim despre petro-yuan în loc de petro-dolar, după cum a scos în evidență analistul Petru Romoșan. În consecință, China va cumpăra petrolul din Arabia Saudită. Toate aceste demersuri ajung să detroneze dolarul.

SUA – un imperiu la apus

În anul 2022, întreaga lume a constatat fie îngrozită, fie amuzată, cât de fragilă este SUA din cauza capacităților extrem de reduse ale președintelui Joe Biden. Marea slăbiciune a americanilor este faptul că nu acceptă să fie pe locul doi, deși sunt detronați deja cu pași repezi de către puternica și măreața China.

„Propunerea pe care o fac Rusia și China e: toți avem dreptul la suveranitate, nu trebuie să fim toți la dispoziția americanilor. Aceasta este noutatea anului și va avea consecințe pentru următorii 100 de ani”, a afirmat Petru Romoșan în cadrul emisiunii.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background