Psihologul Gina Dafinoiu la Golden Hour cu Jessie: Problemele din preajma sărbătorilor de iarnă. Depresia de sărbători și excesele de orice fel

Postat de pe 12 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, psihologul Gina Dafinoiu a prezentat care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă oamenii în preajma sărbătorilor de iarnă: depresia de sărbători, sentimentul de singurătate și excesele. Totodată, psihologul a propus câteva soluții pentru a depăși astfel de momente neplăcute.  

Depresia de sărbători

Deși sărbătorile de iarnă aduc pentru majoritatea oamenilor o atmosferă magică, iubire, liniște și pace sufletească, există și oameni care experimentează sentimente cu totul și cu totul contrare acestora. În cazul lor apare așa numita ’depresie de sărbători și apare tendința de a se retrage, de a sta izolați de ceilalți, în singurătate și apare lipsa dorinței de a interacționa. O astfel de stare depresivă se poate manifesta de la începutul lunii noiembrie și până în luna ianuarie și este declanșată de singurătate, de lipsa soarelui sau chiar de imaginea ideală, dar ireală, pe care o promovează filmele de Crăciun.

Small: Regina Maria

Primele semne că o persoană suferă de o stare de depresie sau anxietate din cauza sărbătorilor sunt: starea de apatie, de melancolie, de neputință sau chiar oboseală cronică, insomniile și neliniștea. Dacă aceste simptome persistă mai mult de trei săptămâni, este clar că o depresie își face loc în sufletul și mintea persoanei afectate.

Această depresie și anxietate se instalează în special la persoanele singure, care au rămas fără parteneri sau care nu mai au familie. Totodată, pot fi afectate și persoanele foarte ocupate și îngrijorate din punct de vedere profesional sau cele care au anumite probleme din punct de vedere financiar și simt un disconfort din această cauză. De asemenea, suferă de această depresie de sărbători oamenii plecați departe de familie care se întristează când știu că nu se pot reîntoarce acasă în această perioadă frumoasă și li se intensifică astfel dorul de casă.

Soluții pentru oamenii din diaspora cu dor de acasă

O soluție pe care psihologul Gina Dafinoiu o propune pentru aceștia din urmă ar fi apelurile video pe internet, pe rețelele de socializare sau apelurile telefonice pentru a păstra totuși contactul cu cei dragi. De asemenea, se recomandă ca aceștia să-și petreacă timpul cu prieteni sau cunoștințe pentru a umple într-o oarecare măsură lipsa familiei. O altă variantă ar fi să se implice și să facă, de exemplu, niște cadouri handmade pentru familiile lor pe care le pot trimite ulterior. Ajută și alte tipuri de activități, cum ar fi sportul, plimbările, dansul sau reorganizarea casei, pentru că distrag atenția de la suferința pricinuită de dorul de casă.

Cum să suportăm mai ușor singurătatea?

Pentru persoanele singure, Gina Dafinoiu a recomandat să-și stabilească obiective și să fie mereu în priză, să aibă ceva de făcut și să interacționeze cu alți oameni pentru a nu rămâne copleșite de starea de însingurare și de tristețe. Psihologul a subliniat că singurătatea este cumva și un prilej bun pentru ca oamenii să se aprecieze mai mult și pentru ca ei să-și rezolve problemele pe care le au cu ei înșiși, pentru că adevărul este că trebuie să avem și noi singuri grijă de noi și de sufletele noastre.

De ce avem mereu tendința de a ne pune pe locul doi?

Deși normal ar fi ca fiecare dintre noi să aibă grijă în primul și în primul rând de el însuși, multe persoane au tendința de a se pune pe locul doi. Aceasta este o problemă foarte des întâlnită și ne blochează și din a da mai departe celor din jur o energie pozitivă sau iubirea de care au nevoie.

Se pare că oamenii au această tendință de a-și neglija propriile nevoi din cauză că le este teamă de a rămâne singuri, după cum a evidențiat psihologul Gina Dafinoiu. În plus, oamenii caută astfel validarea și acceptarea celor din jur și încearcă să se conformeze cât mai mult cu ceea ce impune societatea, ignorând faptul că acest lucru poate să nu li se potrivească lor.

Excesele de sărbători

sursă: EVZ Transilvania

Un alt comportament deviant care se manifestă la majoritatea persoanelor este reprezentat de excese, fie ele alimentare sau legate de cumpărături. Gina Dafinoiu a explicat că astfel de dorințe de a cumpăra sau de a mânca în exces apar din cauza unor mentalități de tipul: ‘vreau să suplinesc acum toate neajunsurile din timpul anului’, ‘dacă tot am cumpărat, trebuie să mâncăm tot’, ‚trebuie să am și eu ce au și ceilalți’ ș.a.m.d. Psihologul a recomandat să existe moderație în tot și să ne facem o listă de priorități pentru a evita excesele.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background