Cătălin Oprițoiu la Golden Hour cu Jessie: „Muzica clasică nu trebuie ținută într-o cutiuță, ci trebuie dăruită tuturor!”
Postat de Gold FM Radio pe 7 decembrie 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, prezentată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, Cătălin Oprițoiu, managerul și fondatorul Orchestrei Simfonice București, a vorbit despre pasiunea pentru muzică, despre spectacolele din străinătate și despre cum și-au propus membrii orchestrei să atingă sufletele oamenilor.
Orchestra Simfonică București este formată, la bază, din trei prieteni muzicieni care au pornit împreună pe același drum cu gândul de a aduce o nouă abordare și un nou suflu în ceea ce privește muzica clasică, dar și alte stiluri muzicale, întrucât membrii orchestrei sunt foarte flexibili și acceptă provocarea de a interpreta și alte stiluri. Orchestra a avut numeroase turnee în afara țării, reprezentând România în calitate de ambasadori culturali și putând astfel să transmită un mesaj și dincolo de hotare.
De ce este uneori mai greu să ai priză la o anumită categorie de public?
Cătălin Oprițoiu este mândru de ceea ce a realizat împreună cu Orchestra Simfonică București, însă a mărturisit că s-a confruntat de-a lungul vremii cu un anumit public ușor reticent. „Lumea preferă să nege ceea ce nu cunoaște sau să se ferească de lucrurile pe care nu le poate accesa și atunci muzica clasică toată lumea o asociază cu o anumită categorie de vârstă, cu acel segment de doar 2% din melomani”, a declarat Cătălin Oprițoiu. Societatea s-a schimbat de-a lungul timpului, iar acum realitatea este că ceea ce i se oferă publicului larg și ceea ce se promovează foarte mult, aia se și consumă. „Muzica clasică nu a fost una dintre prioritățile societății de după ’90. Noi ne luptăm să facem această schimbare, pentru că nu vrem să fim percepuți ca intangibili sau foarte greu de digerat și vrem să ne apropiem de oameni”, a adăugat artistul.
Înainte, copiii erau ghidați și îndrumați să cunoască și această dimensiune a culturii reprezentată de muzica clasică, iar copiii educați în acest stil în trecut au devenit publicul iubitor al acestei forme de muzică din prezent. De aceea este foarte important ca micuții să primească o educație corespunzătoare și să fie familiarizați cu mai multe dimensiuni ale culturii în general, a punctat Cătălin Oprițoiu. „Dacă ne pierdem cultura, ne pierdem și identitatea națională. Deci nu trebuie să renunțăm la ceea ce ne definește!”, a adăugat artistul, subliniind încă o dată importanța culturii. Iar pentru a trezi în copii acest spirit de apreciere profundă a culturii, este foarte important ce le prezinți și sub ce formă. Totul trebuie să fie foarte interactiv și practic pentru ca ei să rămână fascinați.
Reacția publicului
După 2-3 ani de stagnare din cauza pandemiei, Cătălin Oprițoiu a afirmat că publicul este deschis și caută muzica clasică și concertele de calitate. Orchestra Simfonică București are o abordare atipică și reușește cumva să asocieze mai multe arte, cum sunt muzica clasică și teatrul. Lucrul acesta nu poate decât să bucure publicul, care se arată foarte doritor de noi spectacole unice și este însetat de cultură și de frumos. În această perioadă din an, oamenii sunt atrași de spectacolele cu tematică de Crăciun care umplu atmosfera de magie.
Experiența concertelor departe de casă
Orchestra Simfonică București a fost prima orchestră din România care a reușit să ajungă în Vietnam, deși țara noastră are relații diplomatice cu Vietnamul de mai bine de 70 de ani. „Partea cea mai bună și mai frumoasă este faptul că acolo oamenii sunt foarte deschiși și sunt dornici de a primi informația pe care noi o avem de dăruit. Au fost extrem de drăguți și de primitori!”, a povestit Cătălin Oprițoiu.
O altă experiență unică s-a petrecut în Brazilia, unde, în urma unui concert al orchestrei, au urcat pe scenă câțiva copii și au spus că nu mai vor să facă fotbal, ci muzică. „Am cântat imnul României la Lima. Este un sentiment aparte care nu se poate descrie momentul în care te afli la zeci de mii de kilometri depărtare și poți să-ți reprezinți țara”, a mai spus Cătălin Oprițoiu cu mândrie. El a mărturisit că cea mai plăcută a fost experiența din America de Sud, unde publicul i-a aplaudat în picioare, deși este bine cunoscut faptul că acolo spectatorii sunt foarte critici și nu se abțin de la a se exprima dacă nu le place ceva. Cu toate acestea, tot acasă, în România, este cea mai frumoasă scenă pentru membrii orchestrei.
Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro