Un nou abuz al Poliției Române – percheziția în școală! Impotența în fața interlopilor
Postat de Gold FM Radio pe 31 octombrie 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
Nou abuz al Poliției Române! Într-o școală din București a venit în mod inopinat un echipaj de poliție și a întors clasele cu susul în jos, făcând o percheziție minuțioasă de parcă s-ar fi aflat într-un cartier de infractori! Acesta a fost subiectul principal în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de luni, unde moderatoarea Iosefina Pascal s-a axat pe absurditatea unei astfel de activități desfășurate de Poliția Română și pe impactul asupra elevilor.
Polițiștii au acționat în forță, de zici că se aflau în mijlocul unei bande de infractori și nu în mijlocul unui grup de elevi într-o școală. „Zici că erau pitiți sub bănci al de Sile Cămătaru, Fane Spoitoru sau Cordunenii…”, comentează ironic jurnalista.
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului EUROPOL, a făcut niște declarații șocante, susținând sus și tare că nu a fost vorba despre o percheziție. Cu toate acestea, probele audio-video îl contrazic în totalitate. Se vede clar în filmare că organele de poliție intră în sala de clasă și rostesc răspicat că vor efectua un control, certând copiii care nu reacționau la ordinele lor.
„În primul rând, când vorbim de interogarea sau percheziționarea unui copil, despre un act de procedură penală în general care implică un minor, este nevoie de prezența unui tutore sau a unui părinte!”, subliniază Iosefina Pascal. Se pare că motivul percheziției ar fi fost faptul că s-a aflat că doi elevi din școală ar fi purtat asupra lor un briceag și s-ar fi amenințat reciproc. În plus, se pare că școala s-a mai confruntat cu astfel de abateri ale elevilor. Totul a pornit de la anunțul șoferului de autobuz care a auzit altercația celor doi copii și a alertat autoritățile.
Toate bune și frumoase, poliția trebuia să intervină, dar nu așa cum a făcut-o. În primul rând, ofițerii nu s-au legitimat, deci ar fi putut fi oricine de pe stradă costumat în polițist. Nu au prezentat un mandat de percheziție și au acționat direct, fără a discuta în prealabil cu vreun cadru didactic sau cu directorul instituției. Toate acestea sunt abuzuri clare și reprezintă o dovadă flagrantă a lipsei de profesionalism!
O idee mai bună ar fi fost să fie identificați cei doi elevi cu tendințe violente și trebuia să se discute cu ei în particular, fără să fie întrerupți, amenințați și speriați zeci de copii, unii dintre ei chiar cu probleme de sănătate. Cosmin Andreica susține că ar fi fost vorba despre o acțiune de prevenție a violenței în școli. „Deci tu vrei să previi violența promovând proceduri violente și neconforme cu realitatea… Realitatea e că sunt oameni terorizați care la ora 8-9 seara nu mai pot ieși din bloc de teama interlopilor. Acolo folosești forță!”, afirmă jurnalista Iosefina Pascal.
Iosefina sugerează că o variantă mai bună pentru a preveni violența în școli ar fi desfășurarea unor activități lunare pe parcursul cărora polițiștii, poate chiar împreună cu o victimă a consumului de droguri sau a violențelor, să le explice elevilor care este situația reală și de ce ar trebui să se ferească de astfel de comportamente sau anturaje. În schimb, polițiștii se comportă într-o manieră complet nepotrivită, nefăcând nimic altceva decât să descurajeze copiii care poate și-ar fi dorit să urmeze o astfel de carieră sau oferind un exemplu prost pe principiul ‘trebuie să am o atitudine golănească ca să fiu polițist‘.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro