Virusul Mpox care a ajuns în Suedia a omorât 548 de oameni în Congo

Postat de pe 16 august 2024

Epidemia de Mpox, virus a cărei mutație a fost depistată în premieră și în Europa, s-a soldat cu 548 de morţi în Republica Democratică Congo.

Potrivit ultimului raport epidemiologic din Congo, „ţara noastră a înregistrat 15.664 de cazuri potenţiale şi 548 de decese de la începutul anului”, a declarat ministrul congolez al Sănătăţii, Samuel-Roger Kamba, potrivit căruia epidemia de Mpox, cunoscută și va „variola maimuței”, atinge acum toate provinciile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanșat miercuri cel mai înalt grad de alertă la nivel internaţional după reapariţia Mpox în Africa. Varianta depistată în Suedia este o mutație denumită „clada 1″, forma cea mai gravă a acestui virus. Mpox a fost decoperită pentru prima oară la om în 1970 și este o boală virală care se răspândeşte în principal de la animale, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.

Virusul Mpox se transmite de la o persoană la alta prin toate formele de contact sexual cu o persoană bolnavă şi prin contactul direct cu răni, fluide corporale, salivă şi echipamente contaminate cu virusul. Mpox se poate transmite de la mamă la copil prin cordonul ombilical în timpul naşterii sau după aceasta, dacă o femeie însărcinată are boala. Boala declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente.

Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide. Copiii şi oamenii cu sisteme imunitare slăbite sunt mai expuşi la acest risc, boala cauzând o rată de deces mai mare pentru noile mutații. Variola maimuţei poate avea drept complicaţii suprainfecţii, miocardită, encefalită, cheratită, pneumonie. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, Simin Aysel Florescu, a precizat că perioada de incubaţie la variola maimuţei este de cuprinsă între 3 şi 17 zile, iar durata de evoluţie între două şi patru săptămâni.

Această boală – endemică în anumite ţări din Africa de Vest -, caracterizată prin erupţii cutanate, care pot să apară chiar şi pe organele genitale sau la nivelul cavităţii bucale, poate fi însoţită de episoade de febră, dureri de gât şi dureri la nivelul ganglionilor limfatici. Un „episod acut” de răspândire a Mpox a avut loc în 2022-2023, când OMS a declarat „variola maimuței” o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

O formă mai puţin severă a început să se răspândească atunci pe plan global, în mare parte prin contact sexual între bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi. Peste 87.000 de cazuri de mpox au fost confirmate la nivel global de la începutul anului 2022 şi până în data de 8 mai 2023, conform cifrelor OMS. Cazurile de infectare au fost confirmate în 111 ţări, iar această boală a cauzat 140 de decese.

sursă: ziuanews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background