Unul dintre cei mai controversați anticari s-a sinucis

Postat de pe 26 septembrie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

Lumea colecționarilor de artă din România este marcată de decesul unuia dintre cei mai controversați anticari. Art dealer-ul Gabriel Valentin Mager s-a sinucis la începutul acestei săptămâni, într-un apartament în București.

Gabriel Valentin Mager a fost un nume cunoscut în lumea colecționarilor de artă. Conform apropiaților, acesta suferea de depresie. De asemenea, acesta era acuzat că ar fi comercializat o serie de falsuri ale unor opere semnate de alți artiști de renume mondial. Piesele comercializate de el ar fi ajuns în colecții private după ce ar fi fost vândute prin intermediul unei celebre case de licitații. În acest context, sinuciderea controversatului anticar ridică mai multe semne de întrebare.

Înainte de a-și pune capăt zilelor, Mager și-a vizitat părinții, ca într-un gest de despărțire. Era extrem de abătut, din cauza depresiei puternice care îl chinuia în ultima vreme. Spre seară, a plecat acasă, la apartamentul său din Șoseaua Panduri. De atunci, nimeni nu l-a mai văzut în viață.

Ce a scris în ”biletul de adio”?

Pentru că art dealer-ul nu mai răspundea la telefon, părinții au devenit îngrijorați, iar luni dimineață au plecat către locuința fiului său. Acesta l-au găsit decedat pe Gabriel Valentin Mager, după ce se împușcase în gură. Pe masă, lăsase un bilet în care trasa instrucțiuni referitoare la transferarea unei sume de bani aflate într-un cont bancar.

Ultima postare pe care Mager o făcuse pe pagina lui de Facebook nu trăda depresia de care suferea. Acesta părea fericit alături de soția lui, iar în vară postase mai multe fotografii din Indonezia, unde o însoțise pe aceasta. Potrivit surselor, bărbatul și-a pus capăt zilelor cu un pistol militar Beretta Pietro, de calibru 7,65 milimetri, pentru care nu deținea autorizație. Tocmai de aceea, în paralel, a fost deschisă o anchetă pentru a se stabili proveniența armei respective.

Cu cinci zile înainte ca Gabriel Valentin Mager să-și pună capăt zilelor, o echipă de polițiști belgieni a venit în România pentru a recupera o serie de opere de artă furate dintr-un seif și localizate la București. Ca urmare, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, a fost pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, care a avut loc la o adresă din Sectorul 1. Potrivit autorităților, tablourile au fost furate de pe teritoriul Regatului Belgiei, în luna martie a acestui an, prejudiciul fiind estimat la 160.000 de euro.

Sursă text: Gândul.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background