Uniunea Europeană – pârghie pentru dezvoltarea României

Postat de pe 9 mai 2022

Autor: Vali Andronescu

Jurnalistul Marius Ghilezan a declarat în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n Căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, faptul că: „Integrarea noastră în Uniunea Europeană a fost un deziderat național, deci, a fost o implinire comparabilă cu Unirea de la 1918”.

România a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană în data de 25 aprilie 2005, în cadrul ceremoniei oficiale desfășurate la Abația de Neumunster din Luxemburg. Pe 1 ianuarie 2007, România devine în mod oficial stat membru al Uniunii Europene.

De la intrarea în UE, produsul intern brut (PIB) al țării ar fi crescut de la 42% din media PIB-ului în Uniune la vremea aceea, la 72% în momentul de față.

Dinamismul economiei

Potrivit lui Ghilezan, România se numără printre statele cu cele mai dinamice economii agricole. „Suntem pe locul întâi la Floarea-soarelui, locul trei la porumb, locul 6 la alte culturi”, a spus acesta. „La mașini sutem pe locul 8 din producția europeană”.

În ce privește salariile, România s-ar situa abia pe locul 21 în UE. Jurnalistul consideră că această poziție este dată de faptul că „nu am avut eficiență, nu am avut management competitiv și nu am fost decât o piață de desfacere și de mână ieftină”.

În acest sens, vinovată nu ar fi nici Uniunea Europeană și nici poporului român că statul nu și-a creat un model economic de dezvoltare. „Vinovați sunt conducătorii pe care i-am avut”, a afirmat acesta.

Concluzia aderării la UE

Marius Ghilezan este de părere că aderarea României la UE este un câștig. „Probabil cea mai accelerată dezvoltare din istoria poporului român s-a înregistrat în acești 18 ani”, a declarat jurnalistul.

Uniunea Europeană a fost o „pleașcă”, după cum spune Ghilezan, un câștig neașteptat pentru România, chiar dacă poate „nu ne place Bruxelles-ul, directivele sau quelque chose-ul de acum”.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background