Libertatea presei, la mâna unui ONG?
Postat de Gold FM Radio pe 9 mai 2022
Autor: Adrian Lambru
Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „O să fie pusă crucea pe presa din România! Libertatea de exprimare a jurnaliștilor va ajunge pe mâna unor ONG-uri. Acestea vor decide cine trăiește și cine moare în presă”.
Organizația non-guvernamentală Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a propus miercuri, 27 aprilie, un proiect de act normativ ce are drept scop includerea tuturor afacerilor într-un catalog al firmelor. Aceste persoane juridice vor trebui însă să plătească o taxă anuală cuprinsă între 10 şi 100 de euro.
Mai multe detalii privind acest nou proiect de lege puteți găsi AICI.
„CCIR va percepe taxe de la fiecare firmă din România în funcția de mărimea firmei și de cifra de afaceri. Adică statul român, fără precedent în lume sau în istorie, îl va obliga pe cetățean să susțină un ONG. Așa ceva nu se poate, de aceea instituția respectivă este fără scop patrimonial. Ar trebui să strângă bani cum poate, nu de la populația României. Ne îndepărtăm ușor-ușor de ideea de democrație” – susține Iosefina Pascal.
Valoarea acestei taxe va oscila în funcție de categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
- 100 euro/an pentru întreprinderile mari;
- 75 euro/an pentru întreprinderile mijlocii;
- 50 euro/an pentru întreprinderile mici;
- 20 euro/an pentru microîntreprinderi;
- 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale
Calculând o medie a acestora, suma totală anuală ar ajunge la valoarea aproximativă de 21 de milioane de euro.
ONG-ul și competențele presei
În funcție de obiecul de activitate, persoana fizică autorizată (PFA) trebuie să aibă competență în domeniul respectiv. Acest nou proiect de lege prevede ca, pe lângă taxa mai sus menționată, PFA-urile sau întreprinderile vor trebui să solicite un certificat către Camera de Comerț și Industrii a României care să ateste competențele în domeniu.
„Niște băieți de la camera aceasta vor evalua competențele unui jurnalist care are o publicație online făcută pe o firmă, putând foarte ușor să decidă cine își face trust de presă sau nu” – spune jurnalista GOLD FM. „Un ONG va decide cine moare și cine trăiește în presă. Dar, până la urmă, noi nici nu știm cine sunt oamenii din CCIR și ce competențe au ei să evalueze alți oameni. Se pare că era în care vom fi conduși de ONG-uri este din ce în ce mai aproape”.
Abordări asemănătoare se mai observă în Canada, sub regimul premierului Justin Trudeau. În Canada poți profesa ca jurnalist doar dacă ai fost evaluat și certificat corespunzător.
Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.