Un nou studiu își propune să demonstreze că horoscopul este o prostie: ce rezultate s-au obținut

Postat de pe 9 iunie 2024

Unora li se spune de la o vârstă fragedă că data nașterii lor este incredibil de importantă. Poziția stelelor în jurul acelei date le va influența soarta.

Astfel, aceștia ar putea verifica în mod regulat previziunile horoscopului pentru a-și da seama cum le va decurge ziua, săptămâna, luna sau anul. Cu soarta lor deja scrisă în stele, zodiacul poate interpreta și prezice corect diverse aspecte ale vieții, cum ar fi fericirea, dragostea, sănătatea și finanțele. Bunul simț dictează că semnele zodiacale nu au cum să influențeze viața cuiva sau să îi prezică viitorul. Și nici nu pot explica eșecurile și succesele, trecute sau prezente.

Se pare că există un nou studiu care își propune să demonstreze că semnele zodiacale nu înseamnă nimic, dincolo de orice îndoială rezonabilă. Cercetătorii nu au arătat nicio corelație între semnele astrologice și bunăstarea cuiva. Mohsen Joshanloo, de la Universitatea Keimyung și de la Centrul pentru Știința Bunăsării de la Universitatea din Melbourne, a publicat noul studiu în revista Kyklos, iar acesta a fost transmis de PsyPost.

Acesta nu este primul studiu care încearcă să demonstreze dacă astrologia funcționează sau nu. Dar studiile anterioare, indiferent dacă au încercat să demonteze sau să dovedească afirmațiile despre zodiac cu ajutorul unor descoperiri științifice, s-au confruntat cu critici. După cum notează PsyPost, unele dintre aceste studii au avut un eșantion mic de participanți. De asemenea, criticii au indicat și deficiențe metodologice.

Între timp, aproximativ 30% dintre americani cred în astrologie și în influențele pe care le are zodia cuiva asupra bunăstării lor. De aceea, Joshanloo și-a propus să abordeze orice critică încă de la început. El a folosit un eșantion masiv, reprezentativ la nivel național, combinat cu metode statistice pentru a determina legăturile dintre zodiac și bunăstare. Pentru eșantion, cercetătorul a folosit date din Ancheta Socială Generală (GSS) de la aproape 13.000 de participanți.

GSS este un sondaj periodic care colectează date despre o gamă largă de subiecte de la rezidenții din SUA. Joshanloo a analizat datele din cele mai recente patru valuri GSS, inclusiv din 2016, 2018, 2021 și 2022. Eșantionul a inclus o populație diversă, cu o vârstă medie de 50 de ani și o ușoară majoritate de femei (55%). Joshanloo a determinat semnele lor zodiacale și apoi a examinat opt variabile de rezultat legate de bunăstare: Fericirea generală, simptomele depresive, stresul psihologic, satisfacția la locul de muncă, satisfacția financiară, entuziasmul vieții, sănătatea generală și fericirea maritală.

Folosind diverse metode statistice, cercetătorul a demonstrat că semnele zodiacale nu au avut niciun efect semnificativ din punct de vedere statistic asupra a șapte din cele opt rezultate de mai sus. Singura excepție a fost nemulțumirea financiară, pentru care a găsit un efect semnificativ. Dar chiar și așa, amploarea efectului a fost neglijabilă. Joshanloo a făcut un pas mai departe, creând o variabilă aleatorie și comparând puterea de predicție a acesteia cu puterea semnelor zodiacale pentru rezultatele privind bunăstarea.

Rezultatele au fost similare. Omul de știință nu a observat diferențe între variabilă și acele semne în ceea ce privește predicția evenimentelor de bunăstare. „Aceste rezultate indică faptul că consultarea semnelor astrologice ne spune la fel de puțin despre nivelul de bunăstare al unei persoane ca și simpla încadrare a acesteia într-o categorie pe baza unei aruncări de monedă sau a unui zar”, a declarat cercetătorul, conform PsyPost. Joshanloo a mai concluzionat că publicul larg ar trebui să fie conștient de lipsa dovezilor care susțin credințele astrologice.

sursă: ziuanews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background