UE și SUA sunt îngrijorate de situația femeilor în Afganistan

Postat de pe 19 august 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

Uniunea Europeană și SUA s-au declarat miercuri „profund îngrijorate” de situația femeilor în Afganistan. Potrivit unei declarații comune citate de AFP, liderii le-au cerut talibanilor să evite formele de discriminare și abuz și să le păstreze drepturile.

„Suntem profund îngrijorați pentru femeile și fetele din Afganistan, pentru drepturile lor la educație, la muncă și la libertatea de circulație”, indică textul cosemnat de alte 18 țări. Printre țările implicate se numără Australia, Brazilia, Canada, Senegal, Norvegia, Argentina și Noua Zeelandă. „Îi invităm pe cei care dețin puterea și autoritățile din Afganistan să le garanteze protecția. Femeile afgane, ca și toți afganii, merită să trăiască în securitate și în demnitate. Orice formă de discriminare și de abuz trebuie evitată”.

Comunitatea internațională „este dispusă să asiste femeile din țară cu un ajutor umanitar și cu sprijinul său pentru a se asigura că vocile lor sunt auzite”, subliniază țările semnatare. „Urmărim îndeaproape felul în care orice viitor guvern la Kabul va garanta drepturile și libertățile care au devenit o parte inalienabilă a vieții femeilor și fetelor în Afganistan în ultimii 20 de ani”, conchide textul, potrivit Agerpes.ro.

Dornici să convingă că s-au schimbat, talibanii au avut prima conferință de presă la Kabul. Aceștia au afirmat că „se angajează să lase femeile să lucreze, cu respectarea principiilor islamului”. Un alt purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat pentru canalul Sky News că portul burqa nu va mai fi obligatoriu, adăugând că există alte tipuri de văl. Burqa este un văl care acoperă tot corpul și fața femeilor, cu o fantă din plasă în dreptul ochilor.

Sursă text: Ştiripesurse.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background