Ucraina: 70% dintre invalizii de război și-au finanțat singuri îngrijirea medicală

Postat de pe 4 aprilie 2024

Potrivit asociației Pryncyp, care apără interesele invalizilor de război, aproape 70% dintre aceștia și-au finanțat ei înșiși îngrijirea medicală. „Semi-apți” sau răniți, ei speră să influențeze guvernul, scrie Le Monde

Agresiunea rusă din 24 februarie 2022 este departe de a fi distrus bazele democratice din Ucraina. Chiar în inima armatei, discursul critic la adresa autorităților pe tema sensibilă a sprijinului acordat soldaților răniți crește. Această nemulțumire este difuză și neorganizată, dar transmisă de societatea civilă și de anumiți membri ai opoziției. Printre aceștia, deputatul Oleksiy Hontcharenko consideră că „o nouă cerință politică s-a născut odată cu acest război. Un milion de oameni mobilizați, plus familii și anturajuri apropiate, asta înseamnă o mulțime de oameni, chiar dacă nu constituie încă o forță politică capabilă să amenințe guvernul.”

Într-o zi cenușie și cu zăpadă de la jumătatea lunii martie, la Kiev, într-unul din centrele de reeducare a soldaților deschise de organizația lui Viktor Pinchuk, un om de afaceri ucrainean, apare cealaltă față a războiului. La cotul coridoarelor iese la iveală ceea ce statului major al armatei cu greu vrea să arate, carnea învinețită și ochii plini de frică a bărbaților și femeilor pentru care timpul s-a oprit. „Suntem specializați în monitorizarea amputaților, putem trata aproximativ cincizeci de persoane în același timp, dar lista de așteptare este lungă”, mărturisește Oleh (care nu a vrut să-și dea numele), unul dintre medicii unității.

Pe o bandă de alergare amplasată în fața unei ferestre mari, un bărbat merge pe două proteze purtând o pereche de adidași. Ambele antebrațe îi lipsesc. Umerii lui dictează mișcarea. Nu are cuvinte să spună ceea ce simte. Pe o targă lipită de perete, un alt soldat folosește singurul braț care-i mai rămâne pentru a face trageri înainte de a-și acoperi ochii cu el de parcă nu mai vrea să vadă ziua sau pe cei care sunt acolo. Piciorul lui drept este inert, cel stâng nu este altceva decât un ciot.

Gestionarea consecințelor psihologice

În aceeași cameră, Yevhen Serbin, 36 de ani, știe că nu va mai merge, dar zâmbetul său larg refuză să renunțe. Lovit în coloană, la 31 octombrie 2022, în Donbass, în timpul unei străpungeri inamice, de un glonț care îi trecea pe sub vesta antiglonț, așteaptă de luni de zile ca comisia medicală militară să se pronunțe asupra handicapului său și asupra regimului său de protecție.

Deocamdată, el primește plata de soldat. „Nu sunt singurul care se află în întuneric, tovarășii cu dizabilități identice, dar care provin din batalioane diferite, nu vor fi tratați la fel ca mine. » Chiar și cu gradul de comandant, nu are destul cât să-și întrețină familia fără salariul sotiei. „Nu trebuie să tratăm doar rănile, ci va trebui să gestionăm și consecințele psihologice, familiale și financiare ale războiului, timp de generații.”

Pentru acești trei luptători, armata s-a terminat. Nu pentru Olga Chudna, 47 de ani, care intenționează să-și găsească din nou unitatea. Ea primește oaspeți în camera ei. Responsabilă cu primul ajutor pe front, a fost lovită la picior, în aprilie 2022, lângă Lyman, în regiunea Donețk, de schije în timp ce evacua răniții. Ea și-a unit forțele cu soțul ei, care de atunci a fost declarat mort în luptă. „Membrii unității sale l-au văzut luând un glonț în cap, dar au fost nevoiți să-l lase sub focul artileriei ruse. » Şi fiul lor cel mare, în vârstă de 29 de ani, a luat armele.

„Sistem de ajutor incoerent”

Ea învață să meargă fără cârje și speră să găsească un alt sejur de reabilitare înainte de a se prezenta în fața comisiei medicale militare pentru a fi declarată aptă. Între timp, ea revizuiește lecțiile de matematică pentru un examen. Ea pictează naturi moarte. Și, cu o chitară în mână, cântă povestea de dragoste imposibilă a unui soldat pentru soția unui frate de arme. „Îmi trec peste cap”, asigură ea, „și voi continua să-mi servesc țara, dar guvernul nu oferă sprijinul necesar răniților, sistemul de ajutor pentru veterani este inconsecvent. »

Când soldații trebuie să caute tratament în străinătate, nu este mult mai simplu. Yevhen Berdnyk, în vârstă de 40 de ani, se afla în forțele speciale. Pe 28 august 2023, pe frontul Zaporizhia, o mină i-a tăiat corpul în două, rămânând, astăzi, doar un portbagaj așezat pe un covoraș într-o sală de exerciții din centru.

Pe 28 august 2023, pe frontul Zaporojie o mină i-a tăiat corpul în două, rămânând, astăzi, doar un trunchi de om așezat pe un covoraș într-o sală de exerciții din centru. Cu toate acestea, el este bine dispus. Pe 10 aprilie a plecat în Minnesota, în Statele Unite, la singurul institut care furnizează proteze adaptate handicapului său. „Ucraina nu dă nimic dacă pleci din țară la tratament, aveam nevoie de 45.000 de dolari [42.000 de euro], prietenii mei de la Kiev au strâns jumătate și americanii au spus că vor completa. »

Masi Nayyem cunoaște bine această problemă. Fața acestui avocat poartă cicatricile rănilor suferite în iunie 2022, când vehiculul său a lovit o mină. Energia lui l-a făcut să uite repede de ochiul care îi lipsea, iar din experiența sa a făcut o luptă creând alături de Lyubov Galan, un activist pentru drepturile civile, asociația Pryncyp care apără interesele soldaților și veteranilor răniți. „Suntem încă dependenți de sistemul sovietic al comisiilor medicale ale armatei, foarte birocratic, care dă prea multă putere oamenilor care le compun, ca să nu mai vorbim de corupție”, explică el.

Lista nemulțumirilor este lungă. Armata refuză să trateze boli, cum ar fi epilepsia, despre care mulți medici civili cred că sunt agravate de luptă. „Trebuie să mă ocup doar de tratamentul diabetului meu și al ulcerului meu”, adaugă Masi Nayyem. Potrivit lui Pryncyp, aproape 70% dintre soldați au plătit ei înșiși pentru îngrijirea medicală. De asemenea, doar 20% până la 30% dintre răniții de pe front au obținut, până în prezent, „statut de combatanți” care le dă dreptul la cincisprezece zile suplimentare de concediu, reduceri la lucrările de întreținere la domiciliu și taxe școlare și universitare gratuite pentru copiii lor. . Aproape 500.000 de soldați eligibili ar fi privați de aceste beneficii.

„Lipsa protecției sociale”

Tratamentul rezervat celor „semi-apți”,cei care sunt inapți pentru a reveni în unitatea lor, dar suficient de operaționali pentru a rămâne în armată, întruchipează această conducere considerată defectuoasă. Fără noi misiuni disponibile din cauza miilor de solicitări, mulți soldați „semi-apți” așteaptă acasă. Aceștia au primit despăgubiri între 20 și 35 de euro pe lună până la o lege din iunie 2023 care a ridicat suma la 475 de euro. La începutul lunii aprilie, măsura nu era încă generalizată și încă interzicea deținerea altor locuri de muncă.

În fața centrului și sanatoriului de reabilitare medicală din Odesa, Oleksandr Kornigenko, 45 de ani, chirurg și președinte al uneia dintre aceste comisii medicale militare, jură că încearcă, împreună cu cei opt medici militari și civili care îl înconjoară, „să urmărească dorințele soldaților”. În medie, din zece cazuri, trei sunt declarate semi-apți, unul inapt, iar celelalte sunt considerate valabile. „Unele despăgubiri sunt nedrepte”, recunoaște chirurgul, „dar este o altă comisie care decide; dacă aceasta ar duce la furie politică și socială, ar fi o victorie pentru inamic”

Potrivit deputatului Oleksiy Hontcharenko, „sute de mii de soldați sunt afectați de aceste disfuncționalități”. Vina constă adesea în lipsa unui document, „formularul 5”, care descrie „împrejurările traumei primare” și dovedește legătura dintre „apărarea patriei” și vătămare. Acest document este emis de comandanții de unități care explică întârzierile prin constrângerile războiului. Această formă depinde și de plata, dintr-o singură dată, a despăgubirilor legate de vătămare, de natura acesteia, de gradul militarului etc. Variază de la 15.000 la 25.000 de euro.

„Aceste probleme ne-au convins să creăm o coaliție cu alte patru organizații pentru a apăra ideea politicii unui veteran în fața guvernului și a Parlamentului”, spune Masi Nayyem, în special, pe problemele îngrijirii și digitizării dosarelor fiecăruia. soldat. Potrivit deputatului Hontcharenko, „dacă blocarea de către Congresul american a ajutoarelor de 61 de miliarde de dolari acordate Ucrainei și birocrația împovăresc sistemul, refuzul președintelui [Volodymyr] Zelensky de a semna decretele de punere în aplicare a legilor adoptate în favoarea lor, în special că, în ceea ce privește digitalizarea, ne împiedică, de asemenea, să mergem mai departe.”

Pentru Lyubov Galan, 27 de ani, cealaltă figură a lui Pryncyp, care a venit în activism în 2013 odată cu revoluția de la Maidan, „preocuparea principală a soldaților și veteranilor constă în accesul pe piața muncii și lipsa protecției sociale pe care o consideră datorată după ce au sacrificiu. „Există”, adaugă ea, „o multitudine de structuri în țară care lucrează pentru îmbunătățirea lotului soldaților și veteranilor, la nivel național și local.”

Reformarea sistemului prin tehnologie digitală

Potrivit deputatului Oleksiy Hontcharenko, această conștientizare îi va determina pe soldați să se angajeze în viața politică. „Vor apărea noi cifre, dar, deocamdată”, a spus el, „aleșii tradiționali rămân în continuare principalele relee pentru revendicările lor. Toate părțile vor căuta să aibă eroul lor. Sondajele îi dau deja lui Zelensky 32% față de 67% pentru Valeri Zaloujny [fostul șef al armatei ucrainene]. »

Ca răspuns, guvernul încearcă să reformeze sistemul prin tehnologia digitală și centralizarea procedurilor. Șefa forțelor medicale ale armatei ucrainene, Tetiana Ostașcenko, a fost destituită în noiembrie 2023. Ministrul Sănătății, Viktor Liașko, asigură că țara sa studiază îndeaproape modelul israelian de reabilitare a veteranilor și că, din iunie 2023, a crescut suma rezervată reabilitării fiecărui militar rănit, de la 439 la 1.086 de dolari, în funcție de gravitatea vătămării.

Într-o cameră din spate a clubului UnderAir Fitness, situat în frumoasele cartiere din Odessa, cu vedere la mare, Oleh (care nu a vrut să-și dea numele), în vârstă de 47 de ani, a fost rănit pentru prima dată în septembrie 2022, lângă Mykolaiv, încearcă să-și repare spatele, după o hernie urâtă și un umăr deteriorat când abia revenise la unitate, în 2023. „Sunt rupt peste tot, nu credeam că voi experimenta toate astea, nu văd un viitor și voi primi mai puțin decât salariul meu de soldat. Furia creste. Nu ne simțim protejați. »

Din camera mare din vecinătate vine muzica fulgerătoare a unei sesiuni în care în jur de cincisprezece tinere în ținute multicolore sunt active sub ordinele unui antrenor cu voce autoritară. Oleksandr Pelin, unul dintre liderii clubului, explică că dacă soldații răniți pot veni gratuit la el, este datorită donațiilor private și activității sale.

sursă: Le Monde


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background