Thierry Mugler a încetat din viață. Prin ce s-a remarcat celebrul designer de modă

Postat de pe 24 ianuarie 2022

Autor: Adrian Lambru

Creatorul de modă francez a încetat din viață pe 23 ianuarie 2022, la vârsta de 73 de ani. Moartea a avut cauze naturale, conform anunţului făcut de agentul său, Jean-Baptiste Rougeot. Acesta era renumit în lumea fashion-ului ca fiind „profetul futurismului”.

„Cu imensă tristeţe vă informăm despre decesul domnului Manfred Thierry Mugler, survenit duminică, 23 ianuarie 2022″ – se notează în comunicatul publicat pe contul oficial de Instagram al designerului.

Moartea lui Mugler ar fi fost una întâmplătoare, potrivit agentului său. Acesta era implicat în numeroase proiecte și urma să anunțe noi colaborări pentru viitorul apropiat.

Colecția de toamnă-iarnă 1995

Cine a fost Thierry Mugler?

Era atemporal și mereu înaintea vremii pe care o trăia” – a spus supermodelul Jerry Hall despre designer în 2019 pentru New York Times. „Știa totul despre fluiditatea de gen, iar hainele lui reflectau căldura și sexualitatea de la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80”.

Thierry Mugler a fost un artist pasionat de creație. Acesta s-a remarcat la nivel internațional mai mult prin vestimentațiile sale și prin talentul fotografic. Se naște la Strasbourg în decembrie 1948, iar de mic a fost atras de ceea ce înseamnă frumos. La 14 ani devine balerin, urmând ca la 20 de ani să se mute la Paris pentru a studia artele decorative. La scurt timp, reușește să pună bazele casei de modă.

La începutul carierei sale, hainele create de Thierry Mugler erau sofisticate, de inspirație urbană. Hainele ce-i purtau semnătura erau o combinație între nostalgia anilor ’40-’50 și viitorul science fiction. Acest stil unic l-a făcut rapid cunoscut în lumea artistică internațională, ajungând să colaboreze cu nume mari ale industriei precum Madonna, Diana Ross, David Bowie sau George Michael.

Madonna în creația lui Thierry Mugler în 1987

Am creat haine fiind în căutarea a ceva ce nu există. A trebuit să încerc a-mi crea propia lume” – declara Thierry Mugler despre creațiile sale vestimentare.

Artistul complet

Când vine vorba de artă și domeniul creativ, Thierry Mugler a excelat în foarte multe domenii. Era pasionat de ceea ce înseamnă frumusețea corpului uman, vrând să o scoată în evidență prin orice mijloace: de la dans, la fotografie, de la defilat pe podium, la pictură.

Potențialul corpului tău este fără de sfârșit” – susținea designerul.

Spectacolele sale de modă erau asemuite cu reale filme artistice, iar totul era conceput și orchestrat chiar de el. Thierry Mugler era cel care făcea designul hainelor, coregrafia modelelor, cel care aranja locația, decorul, luminile și absolut tot evenimentul. În show-urile sale au apărut animale, a adus cântăreți, dansatori și acrobați, a creat jocuri de lumini și jocuri de culori.

Pentru el au defilat femei și bărbați de diferite forme ale corpului, etnii, religii, naționalități, vârste și nuanțe ale pielii, ceea e a fost revoluționar la acea vreme pentru lumea modei.

Să creez ceva la care visez am nevoie de femei, locații și arhitecturi excepționale” – era de părere acesta.

Ling Tan defilând pentru Thierry Mugler. Haute Couture toamnă-iarnă 1997

Unii critici îl numesc pe designer un „sculptor prin haine”. Umerii supradimensionați și talia bine accentuată, două elemente de referință ale creațiilor sale, modelează silueta feminină ajutând la crearea iluziei de clepsidră, presupusa formă ideală a corpului.

Thierry Mugler este cel care creează celebra rochie neagră purtată de actrița Demi Moore în filmul „Indecent Proposal” (1993). Publicația de modă Vogue numește acest articol vestimentar ca fiind cea mai faimoasă rochie a anilor ’90.

Designerul spunea cândva că: „Moda e un film. În fiecare dimineață când pui ceva pe tine, îți regizezi propria viață”.

Demi Moore în „Indecent Proposal” (1993)


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background