SUA vor cere ca Putin să recunoască dreptul Ucrainei de a avea o armată proprie

Postat de pe 25 aprilie 2025

Statele Unite vor cere Rusiei să recunoască dreptul Ucrainei de a avea propria armată și o industrie de apărare, ca parte a unui acord de pace între Moscova și Kiev, potrivit unor surse apropiate negocierilor, scrie Bloomberg

Emisarul american Steve Witkoff urmează să ridice această chestiune în următoarea sa întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, au declarat sursele, care au dorit să-și păstreze anonimatul din cauza caracterului confidențial al discuțiilor.

Acceptarea cererii ca Ucraina să aibă o armată bine echipată și dotată, susținută atât de Kiev, cât și de aliații europeni, ar însemna ca Putin să renunțe la obiectivul declarat al demilitarizării Ucrainei – unul dintre scopurile principale ale invaziei lansate în 2022.

Această inițiativă indică faptul că administrația Trump caută concesii nu doar din partea Ucrainei, ci și din partea Kremlinului, în încercarea de a pune capăt unui război care a intrat deja în al patrulea an. Până acum, criticii au considerat propunerile Washingtonului ca fiind favorabile Moscovei, în special insistența ca Ucraina să renunțe la aspirațiile sale de aderare la NATO.

Administrația Trump dorește, de asemenea, ca Moscova să returneze centralei nucleare Zaporojie controlul către Ucraina. Potrivit surselor, centrala ar urma apoi să fie administrată de SUA pentru a furniza energie ambelor părți. Planurile nu sunt încă finalizate și pot suferi modificări.

Totodată, SUA doresc ca Ucraina să aibă acces neîngrădit la fluviul Nipru și ca teritoriile ocupate de Rusia în regiunea Harkov să fie returnate. În schimb, Putin cere recunoașterea suveranității ruse asupra regiunilor Lugansk, Zaporojie, Donețk și Herson – deși Moscova nu controlează integral aceste zone.

În ciuda negocierilor în curs, Rusia continuă bombardamentele asupra orașelor ucrainene. În noaptea precedentă, a lansat cel mai amplu atac aerian asupra Kievului din acest an, ucigând cel puțin 12 persoane. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost nevoit să-și întrerupă vizita în Africa de Sud din cauza atacurilor. Înainte de plecare, a declarat presei: „Nu putem discuta despre linii roșii fără un armistițiu necondiționat.”

Săptămâna trecută, la Paris, echipa președintelui Donald Trump a prezentat Ucrainei și liderilor europeni un plan de pace care prevede recunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc și înghețarea celorlalte fronturi de luptă pe linia actuală, ceea ce ar echivala cu cedarea tacită a unor teritorii aflate sub ocupația rusă.

Crimeea a fost anexată ilegal de Rusia în 2014, iar comunitatea internațională a refuzat recunoașterea pentru a nu legitima agresiunea. Zelenski a afirmat în repetate rânduri că nu va ceda niciun teritoriu Moscovei.

Donald Trump a declarat recent pe Truth Social că „nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea”, dar l-a acuzat pe liderul ucrainean că blochează procesul de pace. Joi, Trump l-a criticat și pe Putin pentru atacurile recente: „Nu sunt mulțumit de loviturile aeriene asupra Kievului. Inutile și într-un moment foarte prost. Vladimir, OPREȘTE-TE! Mor 5.000 de soldați pe săptămână. Haideți să încheiem acordul de pace!”

„Cred că avem un acord cu Rusia. Trebuie să avem unul și cu Zelenski. Speram că va fi mai ușor cu Zelenski, dar deocamdată e mai greu”, a spus Trump miercuri din Biroul Oval.

Washingtonul a subliniat că orice acord de pace ar trebui să includă garanții de securitate pentru Ucraina, dar nu a precizat forma exactă a acestora. De asemenea, SUA au sugerat că ar putea ridica unele sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care se ajunge la un acord.

Marea Britanie și Franța conduc eforturile pentru formarea unei „forțe de reasigurare” postbelice în Ucraina, dar SUA nu au promis, deocamdată, sprijin militar viitor sau participare la o astfel de forță. Se analizează inclusiv opțiunea unei misiuni de menținere a păcii formată din state non-europene, întrucât Rusia a declarat că nu va accepta trupe NATO în Ucraina.

Trump și alți oficiali americani au avertizat că, dacă nu se ajunge curând la o înțelegere, Washingtonul se va retrage din negocieri:
„Dacă vreuna dintre părți face imposibilă încheierea acordului, le vom spune: ‘Sunteți nebuni, sunteți oameni groaznici’ și vom renunța. Sper, totuși, că nu va fi nevoie de asta”, a declarat Trump săptămâna trecută de la Casa Albă.

sursă: Bloomberg


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background