SUA și Uniunea Europeană, afaceri cu Rusia, dar împotriva ei prin discursul oficial – Iosefina Pascal, la GOLD FM

Postat de pe 24 februarie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Zelenskyy scrie pe Twitter, alții pe mesaje de solidaritate pe Facebook în timp ce aliații săi fac negoț cu dușmanul rus. Asta ca să știm cum e cu războiul!”

Un articol din publicația economică Bloomberg informa joi, 24 februarie, faptul că Statele Unite ale Americii (SUA) și Uniunea Europeană (UE) au cumpărat 3,5 milioane de barili de petrol și produse rafinate în valoare de peste 400 de milioane de dolari. UE a achiziționat gaz rusesc în valoare de 250 de milioane de dolari și alte materii pime precum cărbune, nickel sau titatium în valoare de alte zeci milioane de dolari.

„Nota de plată depășește 800 de milioane de dolari” – specifică Iosefina Pascal. „Iar toate astea au avut loc la nici 24 de ore după de Vladimir Putin a proclamat independența regiunilor Luhansk și Donetsk. Chiar înainte să vorbească despre sancțiunile cu care amenință Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană îi dă acesteia aproape un miliard de dolari. Asta ca să știm cum e cu războiul”.

Și așa vor urma să se întâmple lucrurile, cel puțin pentru moment – potrivit sursei mai sus citate. SUA și aliații săi europeni vor continua să cumpere resurse naturale rusești, iar Moscova va continua să le livreze, în ciuda celei mai mari crize politice dintre foștii războinici din Războiul Rece de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Ce zice Volodymyr Zelenskyy?

Printr-un mesaj pe Twitter, președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy anunța: „Vom ridica toate sancțiunile împotriva tuturor cetățenilor Ucrainei care sunt dispuși să ne apere țara cu armele în mână”.

„Mai nou, țara îți este invadată și tu stai să transmiți mesaje pe Twitter. Foarte tare!” – observă Iosefina Pascal în contextul în care președintele ucrainean postează frecvent în ultimul timp pe paginile sale de social media ultimele informații cu privire la această situație. „Ce vrea să spună acest mesaj? Ei bine, Zelenskyy dă voie pușcărașilor să lupte pentru pentru apărarea țării. Să nu mai spunem că s-a decretat legea marțială, iar în principiu, orice cetățean ucrainean se poate înarma și lupta contra armatei rusești” – a adăugat jurnalista.

Avem de a face cu o dezertare a Ucrainei?

În spațiul public apar tot felul de informații contradictorii privind conflictul din Ucraina. Serviciul Federal de Securiate al Rusiei ar fi anunțat că soldații ucraineni au dezertat. Însă Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina contrazice aceste informații, potrivit Știri pe Sure. „Grenicerii ucraineni își părăsesc masiv locurile de desfășurare la granița ruso-ucraineană. De la ora 13:00, polițiștii de frontieră ucraineni au părăsit toate unitățile de la granița ruso-ucraineană” – a spus serviciul de securitate rus în timp ce Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina acuză Moscova de propagandă: „Rusia răspândește informații false despre dezertarea soldaților noștri”.

„Ori e propagandă rusă, ori e știre falsă” – este de părere jurnalista GOLD FM. „Însă, din informațiile mele, realitatea este că foarte mulți au dat bir cu fugiții. Unii dintre ei însă au stat, au luptat și au murit acolo. Este un lucru foarte rău ce se întâmplă și ar trebui să ne îngrijoreze situația românilor din Ucraina”.

Despre falsa solidaritate

Românii și alte popoare au început să-și exprime mesajele de solidariate pentru una dintre părți pe rețelele de socializare prin diverse texte și fotografii. Numeroase manifestații au avut loc la ambasadele Rusiei sau Ucrainei din mai multe țări. Deputatul Ionel Dancă (Forța Dreptei) a deschis o petiție prin care președintele României Klaus Iohannis este chemat să susțină un embargou politic și economic din partea statelor NATO și UE împotriva Rusiei.

Iosefina Pascal este critică la această atitudine a românilor, numind-o „falsa solidaritate”: „Unii dintre ei s-au detonat odată cu războiul. Dar de ce nu au dat buzna la ambasade înainte să se ajungă la nivelul la care s-a ajuns acum? Diplomația este folosită acum cu mortul în casă. Ucrainieni sunt într-o situație foarte gravă, iar unii fac petiții airea sau își pun steagul cu galben și albastru sau cu #SupportRussia peste poza de profil de la Facebook. Cu ce sunt ajutați ucrainienii sau rușii în acest mod?. Unii chiar nu mai au treabă cu realitatea”.

De asemena, jurnalista specifică faptul că foarte mulți dintre cei ce o criticau pe președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen sau pe președintele american Joe Biden pentru măsurile și restricțiile luate în timpul pandemiei de Covid-19, acum le-ar sprijini și distribui mesajele despre Rusia și Ucraina.

Își va bea Putin cafeaua la Kiev?

În cazul unui conflict armat, acești oameni de pe rețelele de socializare, cei ce protestează sau scriu petiții nu ar conta absolut deloc, potrivit Iosefinei Pascal. Iar într-un astfel de scenariu, președintele rus Vladimir Putin ar fi câștigat deja războiul, căci acesta ar avea mari șanse să ocupe Kievul, capitala Ucrainei.

„În tot acest timp, unii fac summit, scriu pe Facebook, pe Twitter, întocmesc petiții sau îi sprijină pe cei pe care îi criticau în perioada pandemiei pentru afacerile lor. Este un teatru absolut. Un om rațional se gândește în primul rând la interseul național, iar în România acest lucru nu prea e văzut. Pentru țara noastră nu e deloc benefic să intervină de partea Ucrainei, căci Vladimir Putin a specificat faptul că nu acceptă niciun fel de ajutor pentru aceasta” – susține jurnalista GOLD FM.

Bursa de la București, afectată

Bursa de la București a trecut printr-o situație dificilă joi, 24 februarie, căci indicele principal BET s-ar fi prăbușit cu 5%, potrivit Ziarului Financiar, via MediaFax. De asemenea, existau momente când 3 miliarde de euro dispăreau în câteva minute. Nu mai puțin de 15 miarde de lei (3 miliarde de euro) s-ar fi evaporat din capitalizarea otală a companiilor listate în doar 10 minute.

Valoarea Ttotală a companiilor listate la București este de 224 miliarde de lei, față de 239 miliarde de lei la închiderea din ziua precedentă, conform Ziarului Financiar.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

sursă photo: dw.com


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background