SUA nu ar fi avantajată în alegeri de un război cu Iranul. Europenii nu ar interveni în război

Postat de pe 19 ianuarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, analistul Adrian Severin a analizat posibilele avantaje și dezavantaje pe care le-ar putea avea pentru SUA un conflict cu Iranul.  

Dacă în urmă cu două decenii încă se mai putea vorbi despre democrații consolidate în occidentul euroatlantic și de democrații emergente sau reabilitate în alte regiuni geografice, în prezent s-a produs un derapaj către oligarhie. Acesta este motivul pentru care asistăm la militarizarea politicii pretutindeni, întrucât liderii consideră că numai prin război pot să-și promoveze interesele. În acest context și în această nouă lume se va desfășura un nou rând de alegeri, de această dată diferite față de cele cu care eram obișnuiți. Sub nicio formă nu se mai poate vorbi despre alegeri libere și corecte, avertizează Adrian Severin. „Întrucât se încearcă a se păstra pe post de anestezic social, pe post de calmant pentru popoare iluzia unor alegeri, în acest joc de umbre și lumini, în acest spațiu al alegerilor cu libertate fictivă, se mai pot face câteva lucruri, care, după cum spuneam, să pună relele cap în cap și să le facă să se neutralizeze între ele”, a explicat Adrian Severin.  

În SUA, situația se complică din ce în ce mai mult pe măsură ce administrația prezidențială pare să încurajeze războiul cu Iranul. Analistul Adrian Severin a subliniat faptul că fenomenul dezvoltării războiului dintr-un alt război poate genera o prea mare presiune și extensie a capacităților militare și a forței americane, ceea ce îi determină pe liderii americani să-și dorească un conflict cât mai rapid, întrucât după alegeri ar fi mult prea târziu să facă acest pas. Se caută, așadar, soluții prin extinderea războiului, și nu prin formule politice și negocieri de pace.

„America este blocată în războiul din Ucraina, în cel din Gaza, în Yemen și se așteaptă în orice moment ca nodul taiwanez să fie tăiat cu sabia chineză. În această problemă, America trebuie să găsească o soluție rapidă și nu vede alte variante decât războiul”, a punctat Adrian Severin. Nu se poate începe un război cu Iranul, decât dacă acesta este pus în postura de agresor. În consecință, se încearcă fel de fel de formule de provocare a Iranului, ultima dintre ele fiind bombardamentul din timpul comemorării lui Qasem Soleimani. Iranul este pasiv și nu răspunde provocărilor, pentru că deja statul este integrat într-o nouă ordine mondială, unde poate să-și urmeze interesele și să-și atingă mult mai multe obiective decât printr-un război cu Israelul. Dacă s-ar porni un război cu Iranul, oponenții acestui stat ar avea împotriva lor, într-o formă sau alta, și Statele Arabe, și Turcia, și China, și Rusia, și India. Este peste puterile Americii să intre în luptă cu aceste state la un loc.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background