Știe Klaus Iohannis cum stă treaba cu modificarea Constituției?

Postat de pe 12 mai 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Dacă domnul Iohannis dorește înscăunarea pe viață prin modificarea Constituției, ne-a anunțat din start că nu va fi vorba de niciun război sau vreun fel de conflict în România”.

La scurt timp după ce președintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) Kelemen Hunor a propus schimbarea unor articole din Constituția României, șeful statuluiu Klaus Iohannis a specificat, joi după-amiază, 5 mai, într-o conferință de presă că susține faptul că anumite detalii din Constituție trebuie revizuite, precum „scenariul alegerilor anticipate”. “Amintiţi-vă că s-a vehiculat scenariul alegerilor anticipate, noţiunea nici nu există în Constituţie. Deci, trebuie să clarificăm cum, cine şi când dizolvă Parlamentul, ce înseamnă alegeri anticipate” – a spus președintele României.

Kelemen Hunor a declarat că susține modificarea Constituţiei României. Acesta este de părere că statul român ar trebui să clarifice dacă este o republică prezidenţiala sau parlamentară. Pentru a rezolva această problemă, este necesară stabilirea unui proiect de revizuire a Legii fundamentale.

„Planul e gata, băieții se pregătesc și totul e în linia lucrului bine făcut” – a specificat Iosefina Pascal. „Problema e însă următoarea: Oare domnul Iohannis știe cum se schimbă Constituția? Să-l informeze cineva pe domnul președinte că pentru asta este necesar un referendum, este necesară părerea poporului român”.

Aspectele modificării Constituției

Așadar, conform Articolului 90 din Constituția României „preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”. În același timp, Articolul 152 menționează faptul că „dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii”.

Cele mai sus menționate vin în contradicție cu o posibilă reașezare a granițelor României, așa cum doresc unii parlamentari UDMR precum Szabó Ödön care a declarat pentru Realitatea PLUS că urmărește acest scop.

De asemenea, tot o nelămurire cu privire la schimbarea Constituției este momentul în care se poate desfășura un referendum. Legea spune că acesta nu este posibil în timpul unei stări de urgență, de mobilizare, de asediu sau stare de război. „Astfel, dacă președintele Iohannis are de gând să schmbe Constituția, ne-a anunțat indirect că nu va fi niciun război în România, așa cum spun unii conspiraționiști. Deci trebuie să ne liniștim” – a adăugat jurnalista GOLD FM.  

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background