Starea de sănătate a românilor a scăzut dramatic în ultimii ani. Foamete și sărăcie
Postat de Gold FM Radio pe 19 septembrie 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea, „Scamatoriile Iosefinei”, moderatoarea Iosefina Pascal a prezentat câteva date îngrijorătoare cu privire la sănătatea românilor care s-a deteriorat dramatic în ultimii ani.
Iosefina Pascal a tot avertizat pe parcursul ultimilor doi ani asupra problemei mortalității excesive, excluzând decesele cauzate de covid. În 2020, au murit 33 de mii de oameni în plus față de media anilor anteriori. În 2021, datele nu erau tocmai complete. Însă acum jurnalista a venit cu o serie de date îngrijorătoare, majoritatea preluate de la Institutul Național de Statistică.
În 2020 și 2021 s-au investit cei mai mulți bani în domeniul sănătății, dar, cu toate acestea, încă de la mijlocul anului 2019 starea de sănătate a românilor a început să se deterioreze într-un ritm accelerat. Această scădere dramatică și subită, dar și rata ridicată a mortalității, au legătură, într-o foarte mare măsură, cu lipsa accesului la tratamente corespunzătoare și la îngrijire specializată în spitale, dar și cu traiul precar al românilor.
Cum se face că, în perioada în care au fost investite sume semnificative de bani în spitale și în domeniul sănătății, a fost înregistrată o degradare bruscă și accentuată a sănătății românilor? Paradoxal este că s-a înregistrat cel mai scăzut procent în mediul urban, unde oamenii au totuși acces la spitale și diverse facilități.
Mortalitatea excesivă din România
În 2019, s-au consemnat 256 de mii de morți, iar în 2020 s-au înregistrat 297 de mii de decese. Asta ar însemna o creștere de aproximativ 41 de mii de decese. În 2021, situația pare să fie și mai gravă, numărul de decese ajungând până la 334.500. Iosefina Pascal subliniază că în 2020 pandemia ne-a prins pe nepregătite. Dar, în 2021, deja existau diferite tratamente pentru covid. Este posibil să existe o corelație între tratamentele pentru covid și creșterea bruscă a mortalității sau să fie asta doar o conspirație?
O altă problemă presantă este gradul de sărăcie tot mai ridicat în rândul populațiilor. Iosefina Pascal informează că în 2021 procentul de oameni în risc de excluziune socială și foamete în statele membre ale UE era de 21,7%. În România, procentul ajunge la 34,4%, ridicând țara pe primul loc în ceea ce privește lipsurile populației și foametea.
Sănătatea și traiul general al românilor a început să se degradeze treptat cu mult înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. Și alte state se confruntă cu tot felul de crize și cu sărăcie, însă România se presupune că are resurse. De ce mor oamenii de foame într-o țară care dispune de toate cele necesare unui trai decent pentru cetățeanul de rând?
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro