SRI amenință China și Rusia că le fură serverele. Cum stăm cu digitalizarea?

Postat de pe 21 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a anunțat că șefii digitali de la SRI au pornit ofensiva cibernetică împotriva Chinei și a Rusiei, în timp ce baze imense de date din România sunt la discreția oricui.

Avertismentul SRI către hackeri: „O să vă furăm serverele de comandă și control!”

Șeful Cyberint, generalul Anton Rog, a afirmat că „încă din anul 2021 SRI are o strategie de securitate cibernetică care are o componentă ofensivă. Sigur că în anexa care conține măsurile acestei abordări este clasificată, nu e pentru publicul larg. E important să fac public acest lucru pentru ca rușii, chinezii, iranienii, nord-coreenii, când vin în România să știe că nu vom face doar atribuirea atacului cibernetic, ci o să ne ducem hit-back up-stream să le furăm serverele de comandă și control și vom împărtăși malware-ul cu toți partenerii ca să se aleagă praful de campaniile lor. Sper că m-am făcut auzit”. Tot cei de la SRI ne-au spus că au dejucat un atac cibernetic plănuit de un român la Bulboaca, în Republica Moldova, unde s-au întâlnit șefii de state și guverne din Europa. Rămâne să mai aflăm dacă românul era rus, chinez, iranian, nord-coreean, sau doar SRI-st.

„E foarte bine că cei îndrituiți să ne apere de aceste atacuri par să se implice, dar, totuși, trăim în România, unde de digitalizare și de securitatea cibernetică se ocupă niște tovarăși ai politrucilor pe care chiar voi i-ați pus în aceste funcții”, a punctat jurnalista.

Cel puțin un expert în securitate cibernetică și în depistarea vulnerabilităților de acest fel a făcut o serie întreagă de dezvăluiri privind vulnerabilitățile pe care statul român le-a creat prin înființarea platformei Ghișeul.ro, dar și a bazei digitale de date a sistemului de sănătate din România. Nu trebuie să fii nici măcar hacker pentru a accesa aceste baze imense de date care nu sunt securizate corespunzător. Atacurile cibernetice au ca scop tocmai colectarea de date, furtul de secrete comerciale, blocarea unor platforme digitale sau site-uri private sau ale instituțiilor de stat pentru a stopa activitatea acestor entități.

„Lucrurile sunt foarte grave și statul român nu face nimic! Când există atâtea probleme de acest gen la nivel național, la nivelul statului român, ce rost au aceste conferințe pe securitate cibernetică în care se vine cu amenințări arogante și exagerate?”, și-a încheiat jurnalista expunerea.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background