Simion: E timpul ca în România cei care emit facturi să nu mai fie considerați potențiali infractori

Postat de pe 15 decembrie 2023

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat vineri, 15 decembrie, la Palatul Parlamentului, „Summitul Antreprenorilor Români”, cel mai mare eveniment dedicat mediului de afaceri din România din acest an. Evenimentul a reunit peste 2000 de companii românești, care împreună au peste 300.000 de angajați.

Președintele AUR, George Simion, a subliniat, în cadrul Summitului Antreprenorilor Români, că este timpul ca în România cei care emit facturi să nu mai fie considerați potențiali infractori și a pledat pentru normalitate, care, în viziunea sa, înseamnă un singur control pe an din partea instituțiilor statului român.  Acesta a afirmat că AUR își propune să câștige guvernarea și să guverneze în interesul românilor.

„Cred că este timpul ca în România să avem o schimbare de mentalitate. Cred că este timpul ca în România cei care taie facturi să nu mai fie considerați potențiali infractori. Și este timpul să ajungem la o normalitate. (…) Noi pledăm pentru normalitate și în țara noastră normalitate înseamnă un singur control pe an din partea instituțiilor statului român. Înseamnă creditare în condiții avantajoase pentru afacerile autohtone care nu exportă capitalul. Și mai înseamnă ceva care este trecut în Constituție și nu se respectă: egalitate de șanse. Astăzi, IMM-urile, ăștia mici, voi, plătiți taxe de șase ori mai mult decât o multinațională și lucrul acesta nu e corect. De aceea, AUR vrea ca anul viitor, prin alegeri democratice, să câștige guvernarea și să guverneze în interesul românilor”, a spus președintele AUR.

George Simion a declarat că, în programul de guvernare, AUR a propus pentru primii 5000 de lei reducerea taxării muncii de la 47% la 25% și încurajarea muncii, subliniind că, odată ajuns la guvernare, AUR va tăia ajutoarele sociale pentru toți cei care pot munci. „Este timpul să scăpăm de asistații sociali care sunt sănătoși și care pot fi angajați în câmpul muncii. Cea mai mare problemă pe care o au antreprenorii români, pe lângă instituțiile de control care îi călăresc, le cer șpagă și nu îi lasă să se dezvolte, este exact forța de muncă”, a declarat președintele AUR.

Mohammad Murad, președintele organizației oamenilor de afaceri din AUR, a declarat că își asumă faptul că AUR va fi primul partid politic care va veni cu o soluție pentru mediul de afaceri autohton.

„Vreau să fac tot ce e posibil să fiu alături de firmele autohtone din România, pentru că, din păcate, capitalismul în România întârzie să ajungă. Voi sunteți baza! Voi sunteți cei care plătiți salariile! Voi sunteți cei care ați asumat să creați o mică afacere, iar statul, din păcate, a întârziat să îi susțină pe cei care au inițiativa. AUR vine cu o altă abordare! Cuvântul magic al AUR privind mediul de afaceri este soluție! Gata cu vorbele, trecem la fapte! Îmi asum acest lucru: că AUR va fi primul partid politic care va veni cu o soluție pentru mediul de afaceri autohton”, a declarat Mohammad Murad.

De asemenea, Ramona Ioana Bruynseels, președinta organizației de femei a AUR, a spus că „politica pe care noi o facem la AUR nu este cea a cuvintelor frumos așezate și potrivite ca să dea bine. Nu este politica strângerii de voturi și a trezirii o dată la patru ani pentru a câștiga mai multe fotolii și mai multă influență, mai multă putere. Politica noastră este politica sentimentului de patriotism cu care ne gândim, în cel mai serios mod, la generațiile viitoare și nu doar la alegerile viitoare”.

După evenimentul de deschidere, reprezentanții mediului de afaceri prezenți la summitul organizat de AUR au luat parte la dezbaterile din cadrul celor șapte paneluri: Turism-HoReCa, Agricultură, Tehnologia Informației, Transporturi, Întreprinderi Mici și Mijlocii, Producție și Construcții.

Mohammad Murad, președintele organizației oamenilor de afaceri din AUR, a spus celor prezenți la panelul dedicat IMM-urilor că „instituțiile consideră că românul trebuie să fie sărac, n-are voie să fie om de afaceri. Nu mai trebuie să ne fie frică să spunem ce ne doare. (…) Declarativ suntem cetățeni europeni și avem drepturi. Dar când omul de afaceri e luat de acasă cu cătușe, unde sunt drepturile? Mediul de afaceri românesc trebuie pus pe butuci pentru a favoriza multinaționalele”, a arătat acesta.

De asemenea, Ilan Laufer a menționat că instituțiile de control îi tratează pe antreprenorii români ca pe sclavi pentru că așa au fost făcute legile chiar de Parlament. Potrivit acestuia, programul de guvernare trebuie asumat, urmărit și, când nu e respectat, guvernul trebuie penalizat. Acesta a precizat că problema angajaților part-time se află în atenția AUR afirmând că nicăieri nu mai există o asemenea prevedere – să lucrezi 4 ore și să plătești ca pentru 8 ore.

Reprezentanții mediului de afaceri prezenți au atras atenția că relația între stat și antreprenor nu e de parteneriat. Aceștia au arătat că statului, dacă nu plătește o datorie către antreprenor (TVA, orice drept financiar), nu i se întâmplă nimic, statul nu e penalizat niciodată, orice ar face sau n-ar face în raport cu antreprenorul. În schimb, dacă antreprenorii nu plătesc impozitele, atunci sunt penali, amendați, sancționați, penalizați, chiar băgați la pușcărie.

Prezent la panelul dedicat domeniului construcțiilor, președintele AUR George Simion le-a spus celor prezenți că avem puține sectoare care funcționează în statul român, subliniind că transporturile, agricultura, construcțiile trebuie să funcționeze ca un întreg fiind foarte importante. Liderul AUR a spus că atacul asupra sectorului construcțiilor trebuie oprit, arătând că AUR este printre puținele partide din România care deține specialiști în domeniu și vrea să construiască ceva durabil împreună cu reprezentanții sectorului.

Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a spus că, în ultima perioadă, zona de construcții este cea mai lovită, precizând că marea majoritate a celor care lucrează în domeniu s-au reorientat spre zona de construcții publice acolo unde au întâmpinat o birocrație foarte mare. Acesta a spus că bugetul pentru anul 2024 adoptat de Guvern a fost construit nesustenabil, implicând obligații pe care statul și le asumă, dar pe care nu le va onora.

Mihai Enache, candidatul AUR pentru Primăria Capitalei, a punctat lipsa unui parteneriat real și de bună calitate între domeniul construcțiilor și statul român, care de fapt au un obiectiv comun. Acesta a precizat că își dorește să existe un parteneriat corect și orientat spre reușită între cele două părți.

Ce prezenți la discuțiile din panelul dedicat construcțiilor au arătat că firmele care activează în acest domeniu se află în fața unor provocări menite să închidă sectorul, menționând lipsa finanțării, dar și faptul că băncile acordă credite din ce în ce mai greu.

Printre problemele care au fost semnalate pe parcursul dezbaterii se numără necesitatea schimbării legislației achizițiilor publice, lipsa de specialiști autorizați sau atestați, a unor produse de creditare favorabile antreprenorilor din domeniu, problemele care apar în accesarea funcției de finanțare de la bănci, dar și situația salariilor mici ale muncitorilor din construcții, precizându-se în acest caz că este necesară o reducere a taxării pe muncă.

În cadrul panelului tehnologia informației, cei prezenți au subliniat că România are resurse (subterane, umane, relief), dar și o zonă geopolitică favorabilă dezvoltării comunicațiilor, arătând că avem nevoie de conducători care să se gândească la binele țării.

Silviu Gurlui, candidat AUR la alegerile europarlamentare, a întrebat ce facem cu resursele pe care le avem, cu ce resurse lucrăm de acum? Acesta a apreciat că la nivel național nu acoperim resursele existente spunând că există piloni de bază care stau la dezvoltarea IT-ului. „Noi importăm și cumpărăm, iar ceea ce ne face importanți pe piața europeană este partea de inteligență și software. Trebuie să fim atenți cum investim în tinerii noștri”, a spus acesta.

La rândul său, Aurelian Popa, candidat AUR la alegerile europarlamentare, a precizat că trebuie să împiedicăm afectarea libertății de conștiință și a dreptului de apărare, făcând o serie de propuneri, printre care s-a numărat și protejarea libertății de exprimare sau de menținere a echidistanței în mediul online.

Antreprenorii prezenți au atras atenția că astăzi, în Anglia, poți intra pe aplicație și îți poți schimba pașaportul în 20 de minute, în vreme ce în România avem o președintă a autorității de digitalizare de numai 23 de ani, care se presupune că ar trebui să facă politici de digitalizare.  Aceștia au spus că statul român nu este reticent la români, ci statul român este dușmanul românilor.

La discuțiile din panelul dedicat producției s-au făcut o serie de propuneri de către cei prezenți, printre care s-a numărat și ⁠dezvoltarea rețelei de școli profesionale și crearea unui parteneriat cu ANOFM și CCIR pentru acoperirea nevoii de forță de muncă în funcție de dinamica sectorului de producție specific. O altă propunere avansată a fost aceea de a fi dezvoltate hub-uri cu specific (de exemplu legume) cu cele mai eficiente tehnologii de conservare și stimularea agenților economici să se aprovizioneze din ele, acest lucru implicând și un control al calității conform normativelor în vigoare.

Avram Fițiu, candidat AUR pentru alegerile europarlamentare, a spus în cadrul dezbaterii că suntem un popor cu mari dificultăți în a ne asocia unii cu alții, dar problema și mai gravă este că majoritatea sătenilor au emigrat și au rămas cei care consumă bunuri de tip urban.

De asemenea, în dezbaterile din cadrul panelului de agricultură, deputatul AUR Daniel Gheba a atras atenția că România a ajuns să importe fructe și legume din Turcia în valoare de 200 de milioane de euro din cauză că noi nu mai producem nimic. Acesta a criticat atitudinea umilă a politicienilor români atunci când vine vorba de apărat interesele fermierilor noștri la nivel internațional.

Reprezentanții firmelor românești care au participat la panelul legat de transporturi au ridicat problema ride-sharing-ului, arătând că Guvernul României a autorizat aceste aplicații, lăsând niște pasaje în legislație care ar putea fi „fentate”, precizând că, dacă autoritățile statului și-ar face datoria și ar verifica, atunci nu ar exista niciun fel de discriminare. Aceștia au semnalat și faptul că pentru a obține o autorizație rapidă de la ARR este necesară o „atenție”, criticând în același timp haosul birocratic care este întreținut deliberat pentru a-i ține pe unii în viață. Potrivit celor prezenți, este necesară o soluție radicală pentru a fi eliminate asemenea practici.

Printre propunerile avansate în cadrul panelului dedicat HoReCa s-au numărat modificarea legislației astfel încât minimum 30% din produsele din meniu să fie de proveniență locală, refacerea taberelor școlare, dar și diminuarea taxelor pentru cei care vor să înceapă o afacere în domeniu.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background