Șeful serviciilor secrete ale Kremlinului acuză Londra că pregătește o „provocare în Marea Baltică”
Postat de Gold FM Radio pe 27 iulie 2025
Șeful serviciilor secrete ale Kremlinului acuză Londra că pregătește o „provocare în Marea Baltică”: Marea Britanie riscă declanșarea unui al Treilea Război Mondial nuclear
Moscova lansează acuzații grave la adresa Marii Britanii, susținând că Londra pune în pericol pacea mondială prin provocări militare deliberate în Marea Baltică și tentative de a-l confrunta pe Donald Trump cu Vladimir Putin. Nikolai Patrușev, fost șef al Consiliului de Securitate al Rusiei și apropiat al liderului de la Kremlin, avertizează că asemenea acțiuni pot duce la un al Treilea Război Mondial nuclear. Declarațiile vin în contextul celor mai ample exerciții navale rusești din acest an, desfășurate în mai multe mări și oceane, inclusiv cu participarea submarinelor nucleare, scrie DailyMail
Marea Britanie riscă un al Treilea Război Mondial nuclear încercând să-l întoarcă pe Trump împotriva lui Putin, avertizează șeful serviciilor secrete ale Kremlinului, acuzând Londra că pregătește o „provocare în Marea Baltică”
Marea Britanie riscă declanșarea unui al Treilea Război Mondial nuclear prin provocări împotriva Rusiei și încercări de a-l întoarce pe Donald Trump împotriva lui Vladimir Putin, acuză Kremlinul.
Această afirmație vine în contextul în care Moscova desfășoară cele mai mari manevre navale ale sale din acest an, inclusiv trimiterea submarinului atomic Oryol într-un exercițiu de lansare a rachetelor asupra unui inamic occidental simulat.
Așa-numitul Radio al Apocalipsei al Rusiei – presupus a fi legat de gradul de pregătire nucleară al forțelor ruse – a fost activat pentru a emite noi mesaje codificate, pe fondul tensiunilor crescute cu Occidentul.
Printre mesajele de neînțeles transmise s-au numărat „Himalayan”, „Pekinsky” și „Kommunike”.
Spionul de rang înalt Nikolai Patrușev – fost șef al Consiliului de Securitate al Rusiei și al Serviciului Federal de Securitate (FSB), actualmente consilier apropiat al lui Putin – are o obsesie veche față de influența serviciilor MI6 și MI5.
El a declarat că Marea Britanie, împreună cu Ucraina, pregătește provocări sofisticate anti-ruse în Marea Baltică.
Unul dintre scenariile invocate ar presupune inscenarea unui atac cu torpilă de proveniență rusă asupra unei nave americane, a susținut Patrușev.
Serviciul rus de informații externe (SVR) ar fi descoperit că torpile sovietice și rusești au fost transferate de Ucraina britanicilor, pentru a fi folosite într-o astfel de „provocare”, potrivit lui Patrușev.
Un alt scenariu ar implica descoperirea „accidentală” a unor mine marine rusești cu ancoră în Marea Baltică.
„În prezent, vorbim despre o tentativă a Angliei de a confrunta cele două mari puteri nucleare, cu scopul de a submina procesul de negociere ruso-american și de a convinge Washingtonul să continue sprijinul militar total pentru regimul de la Kiev”, a afirmat Patrușev, în vârstă de 74 de ani.
Vorbind în timpul exercițiilor navale ruse desfășurate în oceanele Pacific și Arctic, dar și în mările Baltică și Caspică, el a avertizat că arsenalul nuclear al lui Putin ar putea fi folosit.
„Celor din Occident care susțin trecerea de la un război rece la unul cald cu Rusia, le reamintesc că forțele noastre strategice nucleare maritime efectuează permanent patrule de luptă, fiind pregătite să lovească ținte desemnate.
Submarinele noastre, dotate cu armament puternic, pot răci orice cap înfierbântat.”
El a acuzat: „Acțiunile actuale ale NATO seamănă izbitor cu repetiții pentru scenarii de agresiune totală împotriva țării noastre.”
Potrivit acestuia, Rusia se confruntă cu „patrule de luptă constante în zone oceanice îndepărtate, efectuate de submarine nucleare cu rachete balistice aparținând marinei britanice și franceze.”
În apele maritime adiacente teritoriului rus, aceste patrule ar fi realizate de „submarine nucleare multifuncționale britanice și americane”.
Patrușev a adăugat: „Rusia nu caută confruntarea, dar își va apăra interesele naționale și securitatea cetățenilor prin toate mijloacele disponibile.
Orice tentativă de testare a capacității noastre de reacție va primi un răspuns imediat și dur. Responsabilitatea pentru eventualele consecințe va aparține în întregime conducerii alianței [NATO]…
Scutul nuclear al Rusiei este cea mai bună garanție a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, iar adăugarea unui nou submarin nuclear în cadrul marinei demonstrează că acest scut este consolidat continuu.”
Exercițiile militare, denumite „Furtuna din iulie”, implică peste 150 de nave de luptă, 120 de avioane și peste 15.000 de militari.
Nave ale Flotei Nordului au fost văzute respingând un atac aerian al unui inamic simulat în Marea Barents, iar rachete de croazieră au fost lansate de Flota Pacificului în Marea Japoniei.
sursă: DailyMail