Sectorul energetic a continuat să fie un pilon al pieței de capital în 2024; Transgaz – în topul creșterii cotațiilor companiilor energetice
Postat de Gold FM Radio pe 9 ianuarie 2025
- Planuri ambiţioase de investiţii pentru sectorul energetic
Sectorul energetic a continuat să fie un pilon al pieței de capital în 2024, susținut de performanțele pozitive ale companiilor listate din domeniu. Indicele sectorului, BET-NG, a crescut cu 7,04% anul trecut, evoluție similară cu a indicelui principal BET (+8,78%).
Topul creșterilor a fost condus, în 2024, de acțiunile Transelectrica (TEL /+31,21%), urmate de OMV Petrom (SNP/+28,31%) și Transgaz (TGN/+26,6%).
Monica Ivan, CEO BRK Financial Group, ne-a spus: “Sectorul energetic a continuat să fie un pilon al pieței de capital în 2024, susținut de performanțele pozitive pe linie ale tuturor reprezentantelor acestui sector. În continuare, sectorul beneficiază de o bună reprezentativitate a producătorilor, care au au fost influențate pozitiv de prețurile relativ stabile ale energiei și de strategiile de eficientizare adoptate”.
Ovidiu Dumitrescu, deputy CEO Investimental, apreciază că sectorul energetic a avut o evoluție în general pozitivă, fapt dovedit și de succesul IPO-ului Premier Energy: “România are în continuare un potențial bun pentru dezvoltarea acestei industrii, inclusiv pe fondul tranziției verzi care este în desfășurare în economiile dezvoltate. Chiar și așa, evoluția indicelui BET-NG a fost una foarte apropiată cu a indicelui BET (bună în prima parte a anului, mai puțin bună în a doua), aceasta și pentru că în acesta din urmă domină companiile din energie și utilități energetice.”
Virgil Zahan, CEO Goldring, consideră că sectorul de energie era așteptat să performeze mai slab în 2024 față de ultimii 2 ani, având în vedere faptul că ultimii ani au fost excepționali în acest sector: “Dovadă au stat și cifrele bugetate de companiile din energie pentru acest an, care erau în scădere față de anul 2023. Totuși, în mare parte, companiile producătoare de energie, în ciuda faptului că au înregistrat scăderi ale rezultatelor față de anii trecuți, au reușit să se situeze peste cifrele bugetate, ajutați de prețurile mari la energie.”
- Planuri ambiţioase de dezvoltare
Strategia Energetică a României 2025- 2035, cu perspectiva anului 2050, spune că marile companii în care și statul este acționar, precum Nuclearelectrica, OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica, Electrica, Oil Terminal, Transgaz, Conpet Ploiești, Rompetrol Rafinare, reprezintă coloana vertebrală a sectorului energetic național. Ținând cont de poziționarea geografică și strategică a României, precum și de viziunea de dezvoltare a sectorului energetic, aceste companii au potențialul și condițiile de a dobândi un rol important în asigurarea securității energetice și a serviciilor de sistem, la nivel regional. Contribuția acestor companii energetice cu rol regional la securitatea energetică a regiunii s-a observat cu claritate în ultimii ani în perioadele în care sistemele energetice ale țărilor din această parte a Europei au fost afectate de condiții meteorologice extreme. Dimensiunea acestor companii, energia produsă, livrată și, respectiv, transportată, au asigurat buna funcționare a sectorului energetic național, dar și a sistemelor energetice din țările vecine. Statutul României de furnizor de securitate energetică în Republica Moldova și în regiune se susține în foarte mare măsură prin activitatea acestor societăți.
Toate cele șase companii au planuri ambițioase de dezvoltare, inclusiv noi obiective de investiții, retehnologizări și modernizări ale unor obiective aflate în funcțiune și extinderea în regiune. În ceea ce privește extinderea în regiune, un exemplu este preluarea gestionării sistemului național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova (operare, exploatare, dispecerizare și transport) de către TRANSGAZ, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, începând din septembrie 2023.
Potrivit Planului de Dezvoltare a SNT 2024-2033, aprobat de ANRE, managementul companiei Transgaz continuă unul dintre cele mai mari și importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România în ultimii 20 de ani, cu proiecte de investiţii estimate la aproximativ 9 miliarde euro (din care 736,2 milioane euro pentru proiecte FID – proiecte la care s-a la decizia de investiţie sau aceasta se află într-o fază avansată de a fi luată – A non FID), proiecte ce vor avea ca rezultat crearea unor culoare de transport geaze naturale esenţiale pentru transportul, atât pe piaţa autohtonă cât și pe pieţele din regiune, a cantităților de gaze naturale descoperite în Marea Neagră, dar şi pentru integrarea României în marile trasee transfrontaliere ale Coridorului Sud-Est/Nord-Sud al Europei.
sursă: financialintelligence.ro