Scrisoare deschisă către Valentin Jucan, membru CNA

Postat de pe 10 mai 2022

Autor: Andrei Gușă

Scrisoare deschisă

Domnului Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului

10 mai 2022

Domnule Jucan,

În cadrul ședinței CNA datate în 7 mai 2022, ați votat pentru amendarea radiodifuzorului Gold FM cu suma de 110.000 lei, pentru propagandă rusă. Deoarece programele amendate sunt prin excelență emisiuni de opinie, și nu programe de știri, este irefutabil faptul că, în fapt, ați amendat delicte de opinie. Ați motivat votul dumneavoastră prin următoarele afirmații: „la începutul acestui mandat ne-am asumat un parcurs pe care trebuie să îl respectăm”, „am fost mandatați de către instituțiile care ne-au propus să respectăm acest parcurs”, „trebuie să ne continuăm parcursul”. Vă refereați, bineînțeles, la parcursul proamerican pe care ni l-am asumat, care derivă din parteneriatul strategic stabilit între România și Statele Unite ale Americii, vital pentru țara noastră. Am observat însă faptul că nu ați avut niciun argument pentru acordarea acestei amenzi care să derive din Legea Audiovizualului. Mai mult, amendarea unui delict de opinie este în afara Constituției României, întrucât încalcă fără echivoc următoarele articole:

  • ARTICOLUL 31 (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
  • ARTICOLUL 29 (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
  • ARTICOLUL 30
    • (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
    • (2) Cenzura de orice fel este interzisă.
    • (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată. 

În acest context, deduc din vorbele dumneavoastră faptul că „parcursul pe care vi l-ați asumat” este literă de lege, primează atât în fața Constituției României, cât și în fața Legii Audiovizualului, care este îndiguită tocmai de Constituție. Pentru a lămurii cetățenii români în general, cât colegii noștri din mass-media în particular, în calitatea dumneavoastră de reprezentant al Consiliul Naţional al Audiovizualului, garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, în baza legii 544/2001 a accesului la informația publică, vă adresez următoarele întrebări:

„Domnule Jucan, ați primit o recomandare din partea instituției pe care o reprezentați în cadrul CNA, în speță a Parlamentului României, să respectați <<parcursul>> la care v-ați referit, în detrimentul respectării Constituției României, respectiv a Legii Audiovizualului? Și dacă răspunsul la această întrebare este unul afirmativ, puteți să puneți la dispoziția mass-mediei documentul oficial care atestă această recomandare?

De asemenea, care sunt criteriile pe baza cărora o anumită afirmație poate fi calificată a fi  <<propagandă rusă>>, ținând seama de faptul că nu v-ați susținut acuzațiile cu nici un fel de argumente? Gold FM a prezentat dovezi potrivit cărora punctele de vedere ale invitaților săi au fost identice cu cele exprimate de exponenții de marcă ai analizei politice americane. Prin urmare, criteriile cu care operați par a fi stabilite de către dumneavoastră (iar dacă acesta este cazul, ce anume vă califică pentru a stabili asemenea criterii?), de către CNA, sau de către cei de la care ați primit directiva de a apăra propaganda rusofobă?”

Răspunsul dumneavoastră este necesar atât pentru informarea opiniei publice, cât și pentru organizarea viitoarelor acțiuni judiciare și extrajudiciare la care vom înțelege să apelăm. Subliniez, de asemenea, că solicit aceste informații întrucât sunt de interes public, iar accesul la ele este asigurat prin lege, Dvs având obligația de a le furniza în timpul cel mai scurt cu putință.

Andrei Gușă

Radio Gold FM 96,9


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background