Scriitorii sinecuriști au format o rețea cu activitate antinațională!
Postat de Gold FM Radio pe 18 mai 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a dat în vileag rețeaua de scriitori sinecuriști, colaboratori ai revistelor culturale de pe piața românească.
Pe toate revistele culturale care apar la chioșcurile de ziare, cum sunt și Dilema Veche, Revista 22, România Literară, Observatorul Cultural, apare scris că sunt finanțate de către Ministerul Culturii, dar și de câteva ambasade străine sau ONG-uri. Așadar, acești colaboratori ai revistelor culturale sunt plătiți din bani publici, unii fiind chiar activi în mai multe redacții diferite, dar toate finanțate de către Ministerul Culturii.
Cu preponderență în Revista 22 și în Dilema Veche apar frecvent articole scrise cu mare vervă în care sunt elogiate tendințele din afară, din lumea euroatlantică sau din universul distopic al transumanismului, și este eliminată complet orice urmă de patriotism. Ion Spânu este de părere că avem de-a face cu o adevărată rețea a intelectualilor publici care semnează în aceste reviste.
România Literară este produsul Uniunii Scriitorilor din România, în fruntea căreia se află Nicolae Manolescu, autor profund proletcultist, după cum l-a descris Ion Spânu. Nicolae Manolescu avea dreptul la două mandate, conform statutului Uniunii Scriitorilor. Cu toate acestea, s-a modificat statutul peste noapte pentru a-i permite lui Manolescu să candideze pentru a treia oară. Nu s-a mulțumit doar cu atât, astăzi fiind cunoscut faptul că Nicolae Manolescu se află la al cincilea mandat. Acesta este doar unul dintre mecanismele rețelei.
Mai există și Premiul Uniunii Scriitorilor, care se acordă după un anumit sistem: câțiva membri de la România Literară sunt jurați, și alții primesc premii, urmând ca cei premiați să ajungă jurați la ediția următoare, iar cei care au fost jurați, ajung să fie premiați. Există, așadar, un soi de congregație a lor și este pus în mișcare un sistem prin care își împart sarcini și bani, își aduc elogii unii altora și așa mai departe.
Mai există încă un instrument: salariul de merit al scriitorilor, 100 de persoane putând să obțină această remunerație specială (6.000 de lei NET), bani plătiți din bugetul de stat. Pe lista celor care primesc această indemnizație de merit se află nevestele scriitorilor, fiii lor (cum este și băiatul lui Alex Ștefănescu), Nicolae Prelipceanu alături de soția sa, de pildă, scriitori în vârstă care nu sunt luați în seamă și care sunt proletcultiști, sunt incluși autori ce aparțin grupurilor minoritare, creându-se astfel o adevărată mașinărie de vot pentru Manolescu.
Dilema Veche este subvenționată tot de statul român, iar jurnalistul Ion Spânu a evidențiat faptul că sunt finanțate numai anumite reviste și că ar trebui să se întocmească o listă oficială de criterii în baza cărora o revistă sau o publicație cu profil cultural să fie eligibilă pentru sponsorizare din partea statului. Neoficial, există o serie de criterii care presupun mai ales ca revista culturală care se dorește a fi finanțată să scrie „ce trebuie”.
S-a instituit, așadar, această rețea care are obiective politice (și geopolitice uneori) clare. Spre exemplu, se știe că Nicolae Manolescu a fost cel care a făcut primul interviu cu Ion Iliescu după Revoluție, interviu publicat în România Literară. Și în vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, Manolescu era foarte activ și făcea apologia poeziei muncitorești, i-a scris scrisori și lui Nicolae Ceaușescu.
„Vorbim despre o rețea de oameni care trăiesc pe picior mare din banii statului, neasumându-și și neîndeplinindu-și rolul de intelectuali publici pentru care ar putea și chiar ar trebui să fie plătiți, care, în baza acestei relaționări de rețea, satisfac niște comenzi ale unora sau ale altora, în general ale celor care sunt la putere”, a concluzionat Cozmin Gușă.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro