Scandalul tablourilor false ale lui Năstase va isca o avalanșă de dezvăluiri și investigații!

Postat de pe 23 ianuarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

O știre de ultimă oră anunță că Adrian Năstase este în centrul unui scandal-monstru legat de mai multe tablouri false trimise la Muzeul de Artă al României. În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, din postura sa de iubitor și de bun cunoscător al artei, dar și al dedesubturilor politicii, a analizat posibilele consecințe ale unui astfel de scandal.

Un istoric de artă susține că tablourile trimise de fostul premier, Adrian Năstase, pentru expoziția Victor Brauner a Muzeului Național de Artă al României, ar fi false. Se cere o contraexpertiză realizată de experți internaționali în operele lui Brauner. Scandalul referitor la averea și tablourile deținute de Adrian Năstase se desfășoară deja de ani buni, de aproape două decenii, existând speculații că o parte din tablourile originale ar fi fost înlocuite fraudulos de către apropiații politicianului și că acesta ar fi rămas cu tablouri false fără să știe.

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a dezvăluit că l-a avertizat în repetate rânduri pe Adrian Năstase că a primit cu prea mare ușurință lucrări false cu ocazia zilelor sale de naștere sau cu ocazia altor evenimente când i s-au făcut cadouri. În legătură cu Brauner există chiar un scandal internațional, unele dintre lucrările lui nefiind recunoscute drept autentice. Chiar cele două neveste pe care le-a avut de-a lungul vieții neagă că aceste lucrări i-ar aparține reputatului pictor. S-au făcut foarte multe falsuri Brauner, lucrările lui fiind unele dintre cele mai bine vândute în lume, cu prețuri de peste 40.000-50.000 de euro.

„Este posibil ca Năstase să fi înghițit, cu undiță cu tot, asemenea falsuri primite cadou de la prietenii lui și, vrând să încurajeze acest eveniment excepțional, retrospectivă Brauner pentru prima dată în București, a făcut un fel de donație, luând o parte dintre lucrările lui, atribuite lui Brauner, despre care el credea că sunt ale lui Brauner, și le-a trimis la Muzeul de Artă. El nu a făcut o escrocherie, pentru că tablourile nu sunt expuse pentru vânzare”, a explicat SRS. Falsurile apărute, care se află în posesia lui Năstase și a copiilor săi, ar fi un efect al baronizării, întrucât în vremurile lui Năstase baronii cumpărau, perfect conștienți sau neștiutori, opere false ale lui Brauner, se crease o piață special pentru acest gen de cadouri oferite demnitarilor, care, la 20 de ani distanță, generează un scandal de proporții.

În istoria artei din România au existat atât de multe falsuri, încât toată piața de artă din țară a fost mereu distorsionată. Așadar, acest scandal iscat brusc în jurul figurii și averii lui Năstase este doar vârful aisbergului. România duce lipsă de experți cu adevărat competenți care să recunoască falsurile nu doar din pictură, ci și din sculptură sau din alte forme de artă. Dacă se va dori continuarea investigațiilor în cazul lui Năstase, autoritățile se vor împotmoli rapid, pentru că nu au la cine să apeleze pentru o analiză reală a tablourilor lui Brauner.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background