Sarafoleanu:Medicina nu mai e o știință, ci a devenit o industrie, iar mulți medici s-au robotizat

Postat de pe 8 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, medicul Dorin Sarafoleanu, profesor universitar doctor și membru titular al Academiei de Științe Medicale, a analizat evoluția medicinei, de la știință la industrie, ce-am câștigat și ce-am pierdut din modificarea serviciilor medicale din ultimii ani, care sunt perspectivele realiste de evoluție.

Dacă înainte încercam în anumite domenii să fim cuplați la nivelul de sus al lumii medicale internaționale și dacă înainte medicina era o știință, iată că în ultimii ani medicina a ajuns să fie un soi de industrie.

„Medicina tehnologizată și industrializată a început să apară în clipa în care s-a dezvoltat tehnologia și a apărut medicina bazată pe dovezi. Medicina bazată pe dovezi este principiul fundamental al medicinei actuale. Dovezile clinice, care se obțin prin cercetare (deși avem mari lacune și mari lipsuri în materie de cercetare), ne aduce în fața unor date de diagnostic destul de precise și cu o acuratețe incontestabilă. Toate acestea se materializează în niște ghiduri medicale, însă problema este că ele adorm simțul clinic al medicilor”, a explicat dr. Dorin Sarafoleanu.

Așadar, adiacent industrializării și tehnologizării medicinei, avem de-a face și cu robotizarea medicilor. „Aceste ghiduri medicale și medicina bazată pe dovezi fac dintr-un medic nefolositor, care a făcut Facultatea de Medicină degeaba, un medic plauzibil, pe care poți să-l lansezi să se desfășoare în fața bolnavilor, dar niciodată nu vor face din el un savant. El rămâne plafonat și robotizat”, a adăugat medicul Dorin Sarafoleanu, rememorând un dialog pe care l-a purtat în trecut cu un reputat medic din lumea francofonă.

Medicina industrializată se desfășoară în prezent între 4 parteneri. Este vorba despre fabricanții de aparatură medicală, producătorii de medicamente, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și corpul medical, cu toate componentele sale, care îi slujește pe toți acești trei parteneri anterior enumerați, fiind încorsetat de politica acestora, care urmărește profitul. „Doctorul de acum a devenit un funcționar de medicină, un birocrat, și mai ales bietul doctor din ambulatoriu și medicul de familie. Medicul devine un om stresat, un om hăituit, care intră în sindromul de epuizare și se plictisește de meserie, pentru că nu i se oferă ceea ce are nevoie. Iar în sistemul privat, totul este axat pe profit”, a sintetizat dr. Dorin Sarafoleanu situația actuală din România, creionând portretul medicului și ilustrând statutul său actual.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background